latinica  ћирилица
08/06/2023 |  22:55 ⇒ 22:56 | Аутор: СРНА

Отворена изложба Ружице Панић и Нине Завиле из Бањалуке

У Галерији Удружења ликовних умјетника Приједор вечерас је отворена изложба академског сликара Ружице Панић и академског графичара Нине Завиле, обје из Бањалуке.
Нина Завила, Милица Тошић и Ружица Панић - Фото: СРНА
Нина Завила, Милица Тошић и Ружица ПанићФото: СРНА

Предсједник Удружења ликовних умјетника Милица Тошић рекла је новинарима да је ово била прва изложба која означава почетак реализације пројекта "Прва излагачка сезона Галерије УЛУП" 2023. године.

Пројекат је суфинансирало Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Приједор ради стварања епицентра разноврсне и квалитетне ликовне сцене у Галерији Удружења.

Тошићева је навела да ово удружење први пут организује озбиљну излагачку дјелатност која ће да траје до краја године, а планирана је реализација још шест ауторских изложби.

Она је додала да ће на овај начин покушати да помогну рад слободних умјетника и то не само умјетника из Приједора, него и оних који живе и раде у Републици Српској.

Ауторке су изразиле задовољство што су баш оне позване да са радовима озваниче почетак излагачке сезоне у овој галерији.

- Моји радови су мала ретроспективна изложба под називом "Уточиште" гдје су изложени радови чија је тема женски портрети, које најчешће сликам - рекла је Панићева.

Њена колегиница Нина Завила каже да се на изложби представља серијом цртежа "Мит о птици" рађених у техници оловка и дрвене бојице.

- Представљам једанаест птица које су резидентне за БиХ и које су угрожене - рекла је Завила.

Шеф кабинета градоначелника Приједора Данијела Додош рекла је новинарима да је град поносан на своје умјетнике и ово удружење и могућност да на овај начин помогне њихов рад и промовише Приједор као град сликара и град мурала.

Изложба ће у Галерији Удружења, која је смјештена у ватрогасном дому, бити отворена до краја јуна.