latinica  ћирилица
09/06/2023 |  06:59 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

РТРС, 12.00 - Полагање камена темељца за изградњу нове болнице у Требињу; Присуствују највиши званичници

У Требињу ће бити положен камен темељац за изградњу нове болнице у Требињу, укупне вриједности 128 милиона марака, уз присуство највиших званичника и грађана Републике Српске.
Изглед нова болнице у Требињу - Фото: РТРС
Изглед нова болнице у ТребињуФото: РТРС

Полагању камена темељца присуствоваће предсједник Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић. 

Пренос гледајте на РТРС, нашем порталу и Јутјуб каналу од 12 часова.

Додик је изјавио да је срећан и задовољан што почиње изградња нове болнице у Требињу јер је ријеч о једном од највећих пројеката у Херцеговини у посљедњих 20 година.

Истакао је да су обезбијеђене неопходне дозволе и да је сигуран да ће све бити урађено у складу с уговором.

Нагласио је да је Влада донијела одлуку и да ће тај пројекат бити реализован, јер ће од њега корист имати сви становници овог дијела Републике Српске.

Нови болнички комплекс простираће се на 41.080 метара квадратних, а чиниће га савремени објекат болнице, пратећи објекат техничког блока, надстрешница за санитетска возила, као и комплетно уређене припадајуће колске и пјешачке комуникације, заједно са паркинзима и зеленим површинама.

Укупна површина објекта болнице са техничким блоком и надстрешницом за санитетска возила је 17.826 метара квадратних.

Болнички објекат имаће 223 кревета и имаће одјељења онкологије, пулмологије, инфективно одјељење, одјељења психијатрије, неурологије, хирургије, урологије, оториноларингологије, офталмологије, нефрологије, интерно, гинеколошко и порођајно одјељење, те ургентни блок са собом за опсервацију.

Објекат ће обухватати и дневне болнице - опште и онколошко одјељење, дијализа, хируршку, интернистичку и кардиолошку интезивну његу, полуинтезивну његу, опоравак пацијената – ангиографија и ендоскопија, опоравак пацијената – ОРЛ и офталмологија, одјељење за опоравак уз операциони блок, одјељење за опоравак уз блок оперативне гинекологије и акушерства и интезивну његу – неонатологија.

Предвиђена је медицинска опрема која треба да задовољи стандарде модерне болнице изграђене у складу са посљедњим технолошким достигнућима, по високим медицинским стандардима и адекватна за пружање планираних медицинских услуга.