latinica  ћирилица
09/06/2023 |  08:08 ⇒ 08:09 | Аутор: СРНА

Брчко: Отворена изложба "Бог и човјек"

Изложба умјетничких радова "Бог и човјек" протојереја Војислава Билбије отворена је у Градској галерији у Брчком и трајаће до краја мјесеца.
Изложба Бог и човјек (фото: Б. Здриња) -
Изложба Бог и човјек (фото: Б. Здриња)

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић, који је изложбу прогласио отвореном, истакао је да је изложба у Брчком отворена након Бањалуке, те да у протиним радовима свако може потражити одговоре на суштинска питања о односу човјека и Бога.

Аутор изложбе Марко Билбија рекао је новинарима након отварања да су изложена протина 66 рада која су настала у протеклих 50 година, те да су рађена различитим техникама на различитим материјалима.

- Радови с једне стране представљају фолклор, а с друге стране садрже и оно што је духовно и сакрално. У свима њима преплиће се и једно и друго како би приказало оно што прота види као нешто што човјеку долази од Бога и оно што долази од човјека из његове суштине - истакао је Билбија.

Он је додао да је на нашем говорном подручју ова изложба посљедњи пут била отворена 1989. године у београдском Музеју примењене уметности.

- У међувремену, прота је своје радове излагао у Берлину, Паризу, Луксембургу, Амстердаму и Ротердаму. Главна његова дјела настала су након те 1989. године, па су на овој изложби изложени и ти радови, прије свега кивот Свете Анастасије који се налази у Студеници, и кивот Светог Симеона Мироточивог из манастира Хиландар, али смо нашли начин да их изложимо у овој поставци - истакао је Билбија.

Билбија је додао да је отварање изложбе планирано и у другим градовима, у Републици Српској, Србији и Грчкој.

Милош Суботић, члан Конзервативног клуба Брчко који је организатор изложбе у сарадњи са Друштвом пријатеља манастира Хиландар из Бањалуке, подсјетио је да је изложба отворена у оквиру манифестације "Видовдански дани".

Он је навео да ће до краја мјесеца, до када ће трајати манифестација, бити одржана предавања владике Илариона, професора Мила Ломпара и академика Матије Бећковића, док ће централни догађај бити Света архијерејска литургија и литија улицама града на Видовдан 28. јуна.

Организатор "Видовданских дана" је Конзервативни клуб Брчко у сарадњи са српским удружењима и друштвима, а одржавају се под покровитељством предсједника Скупштине дистрикта Синише Милића.