latinica  ћирилица
09/06/2023 |  08:58 ⇒ 09:00 | Аутор: РТС

Њујорк и даље у густој магли због канадских пожара

Већ неколико дана у Канади бјесне шумски пожари који су подигли узбуну због загађења ваздуха дуж градова на источној обали САД. Препорука власти становницима Њујорка је да се маскирају, да носе маске и заштиту за очи јер је дим који долази са подручја Канаде густ и опасан.
Њујорк (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE, илустрација) -
Њујорк (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE, илустрација)

Више од 20.000 људи широм Канаде је расељено, а спаљено је око 3,8 хектара земљишта под шумама. Премијер Канаде Џастин Трудо описао је ову сезону пожара као најгору до сада која је погодила ову државу.

- Више од 100 милиона људи широм североистока Сједињених Држава, на западу до Чикага и јужно до Атланте, упозорено је на загађење ваздуха - саопштила је америчка Агенција за заштиту животне средине (ЕПА).

Густо загађење бацило је сабласни, жућкасти сјај на чувене небодере Велике јабуке, одложило летове и приморало на одлагање спортских догађаја.

- Мирише као да неко прави роштиљ - рекла је Нича Суаитијанон, Тајланђанка која је у туристичкој посјети Њујорку.

Градоначелник Ерик Адамс рекао је Њујорчанима да ограниче активности на отвореном. Федерална управа за ваздухопловство саопштила је да је авио саобраћај успорен због смањене видљивости.