latinica  ћирилица
09/06/2023 |  09:08 ⇒ 09:17 | Аутор: РТС

Паја Патак слави 89. рођендан (ФОТО)

Многи од нас су одрасли гледајући цртане филмове о Паји Патку. Сјећамо се сцена у којима он губи стрпљење због ситница и упада у смијешне ситуације. Овај цртани јунак угледао је свјетлост дана 9. јуна 1934. године.
Паја Патак (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI) -
Паја Патак (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI)

Кочоперни патак обучен у плаво морнарско одијело, са црвеном лептир машном и плавом капом, већ 89. година представља једног од најпознатијег јунака Волта Дизнија. Први пут се у Србији појавио у издавачкој кући Политика, а назвали смо га Паја Патак.

У краткометражној серији "Луцкаста симфонија" појавио се са Микијем Маусом коме је популарност почела да опада, па је Волт Дизни осмислио Пају Патка који је сушта супротност по темпераменту од њега.

      View this post on Instagram

A post shared by Donald Duck (@theofficialdonaldduck)

Паја и Мики први пут су се појавили у цртаном филму "Помоћ сирочићима", 1934. године. Паја је имао свој стрип, видео игрицу "Kingdom Hearts".

Био је ко-водитељ Оскара 1958.године уз малу помоћ Боба Хоупа, Џека Лемона и Џимија Стјуарта. По њему је назван астероид 1995. године, а има и звијезду на Холивудском булевару славних.

      View this post on Instagram

A post shared by Donald Duck (@theofficialdonaldduck)

Не треба заборавити Пајине сестриће Рају, Гају и Влају, који нису успјели да му украду свјетла позорнице, као ни девојку Пату. У Америци се 9. јун обиљежава као Национални дан Паје Патка.

Паја Патак је због популарности постао стални члан Дизнијеве дружине поред Микија, Мини, Плутона и Шиље.