latinica  ћирилица
09/06/2023 |  09:17 | Аутор: СРНА

Невена Дроњак из Дрвара таленат за писање крунише бројним наградама

Осамнаестогодишња гимназијалка Невена Дроњак из Дрвара вишеструко је награђивана у писању литерарних радова, а недавно је освојила треће мјесто на конкурсу Центра за руске студије при Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци који је био отворен само за учеснике из Републике Српске и Србије.
Невена Дроњак - Фото: СРНА
Невена ДроњакФото: СРНА

Ова талентована средњошколка каже да се љубав према писању појавила још у основној школи.

- Од основне школе ми писање есеја није представљао проблем, увијек сам то радила без икакве припреме. Међутим, тек у вишим разредима основне школе дошао је до изражаја мој таленат, када сам почела да се пријављујем на литерарне конкурсе - рекла је  Невена.

У средњој школи пружило јој се више могућности за писање које је крунисала бројним наградама.

- У првом разреду сам одабрана од професорице српског језика да представљам нашу школу у Образовно-културном центру `Вук Караџић` у Тршићу. Тамо смо имали радионице из историје српског језика на којима смо имали прилику да слушамо предавања чувених професора Милоша Ковића и Александра Јовановића, али и многих других који чувају српски идентитет и језик. Похађала сам ову радионицу двије године - каже Невена.

Као неко ко живи у Федерацији БиХ, она није имала много простора за интегрисање српског језика, што оцјењује као велики проблем.

- То је велики проблем. Поготово када бих се пријавила на неко такмичење, углавном учешће имају само учесници из Републике Српске или Србије. Међутим, недавно сам освојила треће мјесто у литерарном конкурсу на универзитету у Републици Српској које је такође било отворено само за учеснике из Српске и Србије - рекла је Невена.

Она каже да инспирација увијек долази спонтано и непредвидиво. Омиљени Невенини писци су руски, али воли да чита и српске писце од којих посебно истиче Иву Андрића и Мешу Селимовића.

- У данашњим временима је веома тешко написати нешто и мало младих жели да пише. Сматрам да је сваки написани есеј одраз нашег ума. Све што носимо у себи пренесемо на папир - рекла је Невена.