latinica  ћирилица
09/06/2023 |  09:24 ⇒ 09:25 | Аутор: РТС

МУП Србије: У међународној акцији ухапшено четворо кријумчара људи

Четири особе ухапшене су у Њемачкој и Румунији, у заједничкој акцији пресијецања ланца кријумчарења илегалних миграната преко балканске руте, у којој су учествовали и припадници МУП-а Србије.
Министарство унутрашњих послова Србије (Фото: МУП Србије) -
Министарство унутрашњих послова Србије (Фото: МУП Србије)

МУП Србије је саопштио да се уетири ухапшене особе, као и једна ухапшена у ранијем периоду у Србији, сумњиче да су током прошле и ове године, кријумчариле око 800 миграната из Турске у Њемачку балканском рутом преко територије Србије.

Сумња се да су ухапшени мигранте кријумчарили углавном различитим транспортним средствима и крили их у товарном дијелу камиона, у нехуманим условима.

У акцији су учествовали припадници Управе криминалистичке полиције и њене Службе за борбу против организованог криминала.

На идентификацији осумњичених учествовали су и полицијски службеници УКП, Службе за борбу против организованог криминала.

Акција је изведена у координацији и са Евроџастом, Европолом и аустријском полицијом.

МУП Србије у саопштењу подсјећа да је у децембру 2022. године формиран Заједнички истражни тим између Канцеларије јавног тужиоца у Њемачкој, Тужилаштва Врховног касационог суда у Румунији и Тужилаштва за организовани криминал у Републици Србији.