latinica  ћирилица
09/06/2023 |  10:00 ⇒ 10:02 | Аутор: sputniknews.com

Пушилин: У овој етапи не вјерујем у мирно рјешење сукоба у Украјини

Вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је у интервјуу за Спутњик да у овој етапи не вјерује у мирно рјешење сукоба у Украјини јер нема никаквих предуслова за то, чак и ако се узму у обзир мировне иницијативе појединих земаља.
Денис Пушилин (Фото:  EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT/илустрација) -
Денис Пушилин (Фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT/илустрација)

- Ако говоримо о Кини, наравно, за нас је то најразумљивији став, разумијемо тежње Кине, због чега јој је потребно да се успостави мир. Можда још и афричке земље. Што се тиче Ватикана, имам одређену скепсу, имајући у виду какве су биле изјаве, како се на разним платформама гради дијалог, како с украјинским режимом, тако и с Русијом, и узимајући у обзир недвосмислени став према ономе што се овдје догађа, тачније, недвосмислену подршку украјинском режиму који врши војне злочине. Због тога ја у овој етапи не вјерујем у мирно рјешење - рекао је Пушилин.

Он је објаснио да је његов став заснован на искуству преговора у оквиру Минских споразума.

- Украјински режим није способан да се договори. И не само то, њихово убјеђење је додатно појачано притисцима западне заједнице. Због тога сада, у овој етапи, нема никаквих предуслова за мирно рјешење. Нажалост, тако је. То се види и по реторици Запада који предводи распиривање и продужавање овог сукоба. То се види по дејствима западних земаља, које и даље пумпају Украјину како оружјем, тако и свим што то прати, укључујући финансијску помоћ. О миру је због тога рано говорити. Неопходно је да Украјина буде поражена. Другог начина за рјешавање ситуације за сада не видим - закључио је Пушилин.

Лидер ДНР сматра да се западним лидерима више не може вјеровати, након њиховог признања о правим циљевима Минских споразума.

- И бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел, и бивши предсједник Француске Франсоа Оланд, и бивши британски премијер Борис Џонсон су апсолутно отворено говорили о ономе, о чему смо ми говорили давно, да је немогуће договорити се с Кијевом. А сада смо још сазнали да, упркос јавним саопштењима Њемачке, Француске и других земаља, нико то није ни тражио. Притом су Француска и Њемачка биле гаранти испуњења Минских споразума, али нису ни планирали да их испуне, њихов потпис у тој ситуацији ништа није вриједио. О чему се може говорити без таквог елементарног повјерења? Сада би, теоретски, било могуће договорити се с њима о било чему и они би се тамо расписали и изашли на некакве конференције за медије. А гдје је гаранција да ће они то испунити? Они су разорили основне потпоре међународних односа - нагласио је Пушилин.

Он је додао да су европске земље "по карактеру дејстава постале марионетске" и да раде на штету својих грађана, у интересу САД.