latinica  ћирилица
09/06/2023 |  10:16 ⇒ 10:36 | Аутор: РТРС

Свечана академија поводом Дана руског језика; Проглашени побједници за најбоље књижевно дјело

Центар за руске студије "Руски мир" уприличио је свечану академију поводом Дана руског језика. Тим поводом проглашени су побједници који су се пријавили на јавни конкурс за најбоље књижевно дјело и богат културно-умјетнички програм.
Дан руског језика - Фото: РТРС
Дан руског језикаФото: РТРС

Ученици, средњошколци и студенти кроз књижевне радове уприличили су дан обиљежавања руског језика и најљепшим стиховима дочарали своју љубав према руском језику.

Један од награђених радова написала је Милица Боровчанин, која већ седам година изучава руски језик и књижевност.

- Не упознаје се само са лингвистиком једног језика него са културом, традицијом, као што кажемо укусом и мирисом, самим тим инспирације није мањкало - каже Милица.

Лука Милаковић од малих ногу гаји љубав према руском језику и рецитовању.

Каже да пред јавни наступ нема трему и пуног срца говори стихове на руском и српском језику.

Заинтересовност студената за изучавање руског језика и књижевности је из године у годину све већа.

- С поносом могу да кажем да је ове године задовољство наше веће, пошто студијски програм руског и српског језика обиљежава својих десет година постојана .Генерације студената у протеких десет година дипломирале су у нашој установи и може се рећи да наша установа широм Републике Српске и ФБиХ врши своју мисију подучавања и превођења са руског и на руски језик - каже Биљана Бабић, декан на Филилошком факултету универзитета у Бањалуци.

За дан обиљежавања руског језика, литературе и културе, одређен је 6. јун, у част великог руског писца Александра Пушкина, који је рођен тог датума 1799. године у Москви.