latinica  ћирилица
09/06/2023 |  10:38 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Кошарац: Став Српске јасан - НАТО беспотребна тема заједничке сједнице у Загребу

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац оцијенио је да је непотребно да се на дневном реду заједничке сједнице Савјета министара и Владе Хрватске нађе тачка која се односи на сарадњу са НАТО савезом.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је у изјави рекао да је хрватска страна, између осталог, предложила да се на заједничкој сједници 20. јуна у Загребу размотри Приједлог закључака о сарадњи са Сјеверноатлантским савезом, али да је његов став да је беспотребно разговарати о томе.

- Република Српска је против чланства у НАТО савезу и о томе постоје валидне и адекватне одлуке њених институција. Представници Српске у заједничким институцијама никада неће разматрати чланство у овом војном савезу, јер нас обавезују политике и одлуке институција Републике Српске и њеног руководства о војној неутралности. Осим тога, прва НАТО агресија била је на Српску и Србију и то никада не можемо заборавити - истакао је Кошарац.

С тим у вези, Кошарац је нагласио да не постоји потреба ни оправдан разлог да се у Загребу или на било којем другом мјесту разговара о НАТО-у.

- Наш став је јасан - НЕ чланству у НАТО. Одређени облик сарадње са овим савезом нам је прихватљив, али чак ни то не треба да буде тема разговора изван БиХ, самим тим ни тема заједничке сједнице у Загребу - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, енергију на заједничкој сједници боље би било усмјерити на рјешавање спорних питања која се тичу свих грађана.

- Примарно мислим на проблематику изградње спорног одлагалишта на Трговској гори. То је прва тема коју сам предложио за дневни рад заједничке сједнице и заиста очекујем озбиљну расправу о овом горућем проблему - закључио је Кошарац.