latinica  ћирилица
09/06/2023 |  10:53 ⇒ 10:55 | Аутор: sputniknews.com

Кијев тражи од УПЦ да данас преда држави Кијевско-печерску лавру

У Министарству културе и информационе политике Украјине инсистирају да Украјинска православна црква најкасније данас, 9. јуна, треба да преда држави имовину Кијевско-печерске лавре.
Кијевско-печерска лавра (Фото:  EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO/илустрација) -
Кијевско-печерска лавра (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO/илустрација)

- Они треба да потпишу примопредајни акт за 79 објеката који су државна имовина, а који се враћају на коришћење националном споменику. Такође, постоји захтјев да се предају кључеви и да се промијени мјесто регистрације. У принципу, чекамо до петка - изјавила је у емисији националног телемаратона директор Департмана за културну баштину у Министарству културе Украјине Маријана Томин, која је била на челу комисије за пријем манастирских објеката.

Раније је саопштено да је министар културе Украјине Александар Ткаченко изјавио да је комисија Министарства завршила провјеру Доње лавре и да је захтијевала од УПЦ да напусти манастир у року од три дана.

У правном одсјеку УПЦ овај захтјев су назвали незаконитим, неоснованим и необавезним за извршење.

Подсјетимо, украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље.

Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране дјеловање УПЦ, а парламенту земље је поднесен приједлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.

Служба безбједности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи "контраобавјештајне мјере" – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима "антиукрајинског дјеловања".