latinica  ћирилица
09/06/2023 |  11:25 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Фонд здравственог осигурања Српске: Послодавци да измире обавезе

Фонд здравственог осигурања Републике Српске позива послодавце који не плаћају доприносе да до 31. јула измире обавезе како би радници и њихове породице могли несметано да користе права из здравственог осигурања.
Фонд здравственог осигурања - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурањаФото: РТРС

Из Фонда подсјећају да је Влада Републике Српске недавно донијела одлуку да за грађане који су укидањем ванредне ситуације остали без здравственог осигурања буде обезбијеђено финансирање здравствене заштите до 31. јула, с тим да су грађани и уплатиоци доприноса дужни да у том периоду регулишу статус у обавезном здравственом осигурању по питању основа осигурања и уплата доприноса.

- Одлука Владе је произашла због веома поражавајуће чињенице да за око 48.000 радника нису уопште уплаћивани доприноси у овој години. То значи да по укидању ванредне ситуације ти радници, као и чланови породице који су преко њих пријављени на осигурање, нису могли да користе здравствену заштиту на терет обавезног здравственог осигурања - наводе из Фонда здравственог осигурања.

Из Фонда подсјећају да је, према Закону о обавезном здравственом осигурању, услов за кориштење права на здравствену заштиту на терет обавезног здравственог осигурања јесте редовна уплата доприноса, без изузетака.

У писму које је Фонд упутио послодавцима наводи се да је, имајући у виду да је међу грађанима који су остали без осигурања искључиво због несавјесног и незаконитог поступања послодаваца било и много трудница, дјеце и тешко обољелих, Влада Републике Српске, руководећи се интересима грађана и социјално одговорном политиком, донијела одлуку да омогући још једну шансу за измиривање законских обавеза.

Из Фонда напомињу да послодавци схвате озбиљност ситуације, јер се неплаћањем доприноса не ускраћују само радници за права из здравственог осигурања, већ се доводи у питање комплетан здравствени систем и функционисање свих здравствених установа у Републици Српској, те подсјећају послодавце да је неплаћање доприноса кривично дјело.

- Вјерујемо да ће то бити додатни разлог због којег ће искористити прелазни период који им је дат да провјере стање обавеза у Пореској управи, измире дуговања, направе, уколико је потребно, репрограме у складу са Законом о одгођеном плаћању пореског дуга и слично - поручују из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.