latinica  ћирилица
09/06/2023 |  12:35 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Стевандић-Милић: Народи у БиХ да се сами договарају и креирају развојне пројекте (ВИДЕО)

Унапређење привредног амбијента, рад на започетим пројектима, те даље повезивање инститиција, теме су састанка предсједника Народне скупштине Републике Српске, Ненада Стевандића са предсједником Скупштине Брчко дистрикта, Синишом Милићем. Саговорници су сагласни да је јучерашња, заједничка сједница двије ентитетске владе, сјајан начин за деескалацију политичких несугласица у БиХ.
Стевандић и Милић - Фото: РТРС
Стевандић и МилићФото: РТРС

- Кад год се почнемо договарати, ОХР увијек смисли нешто да направи неку нову ескалацију - рекао је Стевандић након састанка са предсједником Скупштине Брчко дистрикта Синишом Милићем.

Стевандић је нагласио да стабилност БиХ и бољи привредни амбијент у принципу креира унутрашњи дијалог, те оцијенио да је нова ера односа у БиХ почела јучерашњом заједничком сједницом двије ентитетске владе.

Он сматра да велике кризе као што је рецесија у ЕУ и сукоб у Украјини неће утицати на мир, стабилност и односе међу народима и ентитетима у БиХ, те да би боље односе, деескалацију ситуације у БиХ, као и сваки договор влада, ентитета и народа, могли пореметити они који немају дејтонских принципа садржаних у себи, а то су ОХР и други страни утицаји.

Синиша Милић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта је навео да се потреба координисања заједничких политика огледа у томе што је Брчко дистрикт кондоминијум или заједничко власништво два ентитета, а посебно у областима гдје Српска има и директне надлежности, као што су одређени закони који се директно примјењују на простору дистрикта када је ријеч о држављанима Републике Српске.

- Отуда и потреба да примјењујемо наше активности. Подсјетићу да је захваљујући ангажману и Владе и Народне скупштине Српске изједначен положај вишечланих породица које живе у Брчко дистрикту када је ријеч о давању помоћи за њих, уз услов да су држављани Републике Српске - рекао је Милић.