latinica  ћирилица
09/06/2023 |  13:13 ⇒ 15:19 | Аутор: sputniknews.com

ЕУ постигла договор: Ко не прихвати мигранте плаћа 22.000 евра по особи

На састанку министара унутрашњих послова земаља чланица Европске уније у Луксембургу, послије интензивних преговора, постигнут је договор да земље које не прихвате мигранте на својој територији морају да плате, односно државе које не прихвате да угосте онолико миграната колико је предвиђено квотама, платиће 20.000 евра по особи.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Договор је постигнут на састанку касно у четвртак, а на њега се чекало већ седам година.

Европска комисија предложила је усвајање новог закона о миграцијама и азилу прије три године, објавио је Катимерини.

Седам водећих држава чланица ЕУ, међу којима су Француска и Њемачка, ипак је тражило да споразум буде пред Европским савјетом крајем мјесеца.

Италија је била међу тим земљама, али је на јучерашњем састанку италијански министар унутрашњих послова Матео Пјандендоци до посљедњег тренутка захтијевао измјене, посебно у вези са бројем миграната који би требало да буду пресељени у ЕУ.

Договор је одлаган и због Њемачке, која је покушала да коначно добије сагласност коалиционе владе.

Њемачка влада је подијељена између савезног министарства унутрашњих послова, које предводе социјалдемократе СПД, и савезног министарства спољних послова које предводе Зелени.

Министарство унутрашњих послова види реформу као прилику за организовање миграционих токова, док Зелени дају приоритет хуманитарним питањима.

На састанку су се отворено против новог споразума о миграцијама и азилу изјаснили представници Пољске и Мађарске који су оштро протествовали због предложене новчане надокнаде која ће морати да се плати на основу приједлога шведског предсједавања ЕУ.

Нови закон о миграцијама мораће да одобри Европски парламент током друге половине године.

Многи сматрају да је свеобухватан договор могућ до краја године, јер ће Шпанија као предсједавајућа ЕУ од јула бити веома мотивисана да ријеши проблем.

Нови механизам предвиђа постављање принципа одговорности за такозване земље фронта (Италија, Шпанија, Грчка, Малта, Кипар) које би требало да ефикасније контролишу спољне границе ЕУ.

Земље такозване друге линије обавезују се на облик "флексибилне солидарности", односно, или ће прихватити тражиоце азила на својој територији или ће платити надокнаду земљама домаћинима, или ће финансирати прихватне објекте или ће финансијски допринијети инфраструктурним пројектима у земљама порекла.

ЕУ је прихватила 996.000 захтјева за азил 2022. године и тај број се значајно повећао у поређењу са 632.000 у 2021. години.