latinica  ћирилица
09/06/2023 |  13:28 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Зашто РТРС ове године није подржао Театар фест

Телевизија Републике Српске као Јавни медијски сервис Републике Српске подржава и прати рад свих институција, организација и удружења у Српској. Не постоји нити једна иницијатива од општег друштвеног значаја коју Јавни сервис није медијски подржао, наводи генерална директорка РТРС Дијана Миланковић.
Радио телевизија Републике Српске - Фото: РТРС
Радио телевизија Републике СрпскеФото: РТРС

- РТРС је дугогодишњи медијски партнер Народног позоришта Републике Српске што подразумијева да континуирано пратимо сва догађања и активности Народног позоришта. Трајно опредјељење РТРС-а је да кроз медијску подршку доприносимо промоцији умјетности и културе у Републици Српској, а тиме и Народног позоришта као националне институције културе. Оно што ове године нисмо могли да прихватимо јесте чињеница да се на репертоару Театар феста нашла и представа Сарајевског ратног театра, те смо из тог разлога одбили да медијски подржимо овогодишњи Театар фест - истакла је Миланковићева.

Миланковићева каже да је ријеч о позоришту које је, како сами наводе на својој званичној интернет страници "основано у периоду опсаде као свједочанство о феномену духовног, односно културног отпора фашизму и агресији. Позориште је основано 1992. године окупљајући глумце и сараднике из три професионална сарајевска позоришта, а која су због агресије на БиХ морала обуставити свој рад".

У августу 1992. Сарајевско ратно позориште је конституисано као војна јединица при регионалном штабу оружаних снага БиХ.

- Иако се у појашњењу о настанку Сарајевског ратног театра нигдје не прецизира ко су били агресори, а ко фашисти 1992. године, имајући у виду уобичајни наратив који долази из Сарајева према Републици Српској, Телевизија Републике Српске је ове године одбила да буде медијски покровитељ Театар феста. РТРС овим путем одговара на све упите које смо добили протеклих дана о разлозима зашто нисмо медијски подржали овогодишњи Театар фест у организацији Народног позоришта Републике Српске - рекла је Миланковићева.