latinica  ћирилица
09/06/2023 |  13:56 ⇒ 16:30 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Русија послије 7. или 8. јула почиње да размјешта тактичко наоружање у Бјелорусији

Русија ће послије 7. или 8. јула почети да размјешта наоружање на територији Бјелорусије, након завршетка припремних радова, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин на састанку с бјелоруским колегом Александром Лукашенком.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV, илустрација) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV, илустрација)

- Ситуација је у цјелини стабилна, чак бих рекао, добра. Сарађујемо у тој сфери. У вези с најосетљивијим питањима, о којима смо с договарали, све тече по плану – 7. или 8. јула се завршава припрема одговарајућег наоружања и одмах ћемо почети да радимо на томе да на вашој територији размјестимо одговарајуће видове наоружања. Све тече по плану и све је стабилно - рекао је Путин.

Руски предсједник је у марту изјавио да су се Москва и Минск договорили да, не нарушавајући међународне обавезе, размјесте руско тактичко нуклеарно наоружање у Белорусији.

Путин је објаснио да Русија не предаје Бјелорусији своје нуклеарно оружје, него да чини оно што су САД чиниле деценијама, пошто "Американци обучавају савезничке посаде и њихове пилоте да, уколико је неопходно, користе ту врсту наоружања".