latinica  ћирилица
09/06/2023 |  15:01 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

"Вишеградска стаза" у Андрићграду (ВИДЕО)

Полагањем цвијећа на споменике Иви Андрићу код ћуприје на Дрини и у Андрићграду, у Вишеграду је почела традиционална, 46. културна манифестација "Вишеградска стаза".
Вишеградска стаза - Фото: РТРС
Вишеградска стазаФото: РТРС

Ученици средње школе извели су пригодан програм, а одржан је и сусрет библиотекара Српске, на коме су проглашени и освајачи награде "Ђорђе Пејановић" .

Директорка Народне библиотеке"Бранко Чучак" у Хан Пијеску Озренка Ђурић-Радуловић, каже да је ово плод дугогодишњег и марљивог рада, креативности која је сада дошла до изражаја.

- Добили смо нове просторије. Све збирке које смо чували, сви легати и сав наш труд је дошао до изражаја - додаје она.

Најбољи школски библиотекар Бранка Ковачевић каже да су школске библиотеке мјеста која нису толико промовисана у самим школама. 

- Личним трудим и ангажманом трудим да се научи више, да се спозна више када су у питању нове технологије - истиче Ковачевићева.

За све године колико постоји, Друштво библиотекара се трудило да унаприједи библиотекарство.

Предсједница Друштва библиотекара Републике Српске Љиљана Кнежевић додаје да се вриједно ради на постављању једног модернијег система већ вријеме које долази доба дигитализације и глобалног ширења информација захтјева да се и друштво трансформише да се успостве и нове комисије и радна тијела које ће се бавити питањима које нас данас "затрпавају".

"Вишеградска стаза" биће отворена вечерас свечаном академијом на којој ће бесједу о Андрићу говорити професор Предраг Петровић, док ће у умјетничком дијелу програма наступити глумици Весна Станковић и Тихомир Станић, и музички бенд Оне три.