latinica  ћирилица
09/06/2023 |  15:56 ⇒ 16:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Двоје тешко повријеђене дјеце у нападу ножем у Ансију у стабилном стању

Двоје тешко повријеђене дјеце, која су избодена ножем у француском планинском граду Ансију, налазе се данас у стабилном стању, саопштила је влада.
Напад у Француској (Фото: EPA-EFE/GREGORY ROS/илустрација) -
Напад у Француској (Фото: EPA-EFE/GREGORY ROS/илустрација)

Грађани су данас полагали цвијеће на игралиште на којем се догодио напад у четвртак, пренио је Ројтерс.

Четворо дјеце, узраста од 22 до 36 мјесеци, као и двоје пензионера рањени су у нападу ножем који је извршио Сиријац.

Предсједник Француске Емануел Макрон, који је напад назвао "чином апсолутног кукавичлука", посјетио болницу у оближњем граду Греноблу гдје се лијечи троје од четворо повријеђене дјеце, саопштила је Јелисејска палата.

Тужилац у Ансију, Лајн Боне-Матис, написала је на Твитеру да је осумњиченом Сиријцу продужила притвор ради даљег испитивања, као и да нема назнака да је напад био терористички.

Тужилац је рекла да је осумњичени под истрагом за покушај убиства.

Полиција је ухапсила 31-годишњег држављанина Сирије који је добио азил у Шведској прије 10 година, рекла је данас француска премијерка Елизабет Борн.

Борн је навела да је он легално ушао у Француску.

Француски министар унутрашњих послова Жерал Дарманен рекао је да је "забрињавајућа случајност" да је само четири дана прије напада Сиријац захтевао азил у Француској и да је одбијен.

Херој дана у Француској је младић по имену Анри (24), који је спријечио нападача да не направи покољ на језеру Анси, на француским Алпима, пошто је јурио Сиријца који је ножем ранио четворо дјеце и два пензионера.

У питању је млади ходочасник који већ два и по мјесеца обилази најлепше катедрале Француске, а себе на друштвеним мрежама описује као "филозофа и истраживача", пренио је "Монд".