latinica  ћирилица
09/06/2023 |  16:00 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Вишковић у РиТЕ Гацко: За набавку система за пречишћавање 70 милиона КМ (ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Гацку са в.д. генералног директора РиТе Гацко Максимом Скоком и начелником ове општине Огњеном Милинковићем о плановима за даљи развој РиТЕ.
Вишковић у Гацку - Фото: РТРС
Вишковић у ГацкуФото: РТРС

Вишковићу је уручено посебно признање за развој Рудника и термоелектране Гацко.

- Договорили смо набавку система за пречишћавање угља, вриједног 70 милиона КМ, који ће омогућити ефикаснији рад РиТЕ Гацко и мању емисију штетних гасова - рекао је Вишковић након разговора са руководством РиТе.

Вишковић је рекао да су упознати са емисијом чврстих честица из Термоелектране и појаснио да ће постројење омогућити, не само да се смањи емисија тих честица, него и знатно лакшу, бољу и профитабилнију производњу у капацитету.

Он је напоменуо да је за реализацију те инвестиције потребно око годину и по до двије године и да ће учинити све да то буде реализовано што је прије могуће.

Скоко је рекао да су данас договорене конкретне мјере подршке РиТЕ Гацко, а предуслов за опстанак је хитна набавка постројења за пречишћавање угља.

- РиТЕ Гацко не може сама завршити читаву причу, ријеч је о инвестицији од 70 милиона КМ, неопходна је подршка Владе и Матичног предузећа Електропривреда и у том правцу смо данас финализовали договоре - рекао је Скоко.

Милинковић је истакао важност помоћи Владе Српске и усклађеног дјеловања између РиТЕ, Владе и ове општине.

- Постројење за прочишћавање угља ће значајно допринијети побољшању еколошке ситуације, што је један од најважнијих проблема у нашој локалној заједници. Набавком филтерских постројења, рјешавамо еколошке изазове које смо имали - рекао је Милинковић.