latinica  ћирилица
09/06/2023 |  16:28 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Главни приштински преговарач подмеће фалсификовани "нон-пејпер" САНУ

Извршни одбор Српске академије наука и умјетности саопштио је да су тврдње замјеника премијера самопроглашеног Косова Бесника Бисљимија да је САНУ израдила "нон пејпер" који је он објавио на друштвеним мрежама груби фалсификат.
САНУ - Фото: РТРС
САНУФото: РТРС

Из САНУ су поручили да је текст, приписан академику Василију Крестићу, у цјелости измишљен пошто се он никада није бавио научним и политичким проблемима Косова и Метохије, нити је икада написао и потписао рад сличног садржаја.

- Да је ријеч о фалсификату показује и чињеница да је форма заглавља САНУ преузета са документа на којем се налазе бројеви телефона које Академија неко време не користи - наводи се у саопштењу Извршног одбра САНУ.

Осим тога, истичу, у дјеловодној књизи САНУ под бројем наведеним у Бисљимијевом фалсификату заведен је други документ, док тајни "нон пејпер" нигдје не постоји, што лако може да се провјери на писарници САНУ.

Извршни одбор САНУ констатује да потурање овог лажног и тенденциозног документа представља нови, малициознији облики напада у односу на оно што је до сада приписано САНУ у изјавама појединих политичара и неким новинским текстовима.

Бисљими, који је замјеник Аљбина Куртија у влади привремених институција у Приштини, објавио је јуче наводни "нон пејпер" и, уз тврдњу да је његов аутор академик Крестић, навео да "тај документ представља праве намере Заједнице српских општина, односно доказ да је та заједница тројански коњ који Београд покушава да подметне Косову не би ли припремио пут за његову подјелу".

Бисљими је, позивајући се на наводни "нон пејпер", рекао и да "оснивање Заједнице српских општина представља важан корак ка свеобухватном циљу "српског свијета", који се поклапа са територијом бивше Југославије".