latinica  ћирилица
09/06/2023 |  17:02 ⇒ 19:27 | Аутор: РТС

Вучић: Приштина мора да направи уступке да би Срби учествовали на новим изборима

Предсједник Александар Вучић каже да Приштина мора да направи одређене уступке да би Срби учествовали на новим изборима на сјеверу Косова и Метохије.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs)

Срби на сјеверу Косова и Метохије су увијек спремни за разговоре, али заузврат мора нешто да им се понуди, поручује Вучић.

- Сви Срби на сјеверу Србију виде као своју земљу, а не Косово. То је реалност - рекао је Вучић у интервјуу за Ројтерс и додао да "неко треба да се ухвати у коштац и тамо организује (нове) изборе".

Подсјетио је да и даље није формирана Заједница српских општина, као и да још увијек није дошло до повлачења косовских специјалаца и албанских градоначелника.

Одговарајући на наводе предсједнице привремених приштинских институција Вјосе Османи која је оптужила Београд за мијешање у изборни процес на сјеверу КиМ, Вучић је рекао да је "застрашујуће шта ти људи причају".

Поручио је и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није спреман за компромис.

- Сигуран сам да Курти неће уложити ни минут свог времена, ни кап зноја да пронађе компромисно рјешење - рекао је Вучић.

Указао је да Војска Србије размишља да ли да смањи своју борбену готовост.

- Наше војне снаге ћемо држати у високој приправности, а не у највишој борбеној готовости, јер то много кошта - додао је Вучић.

Додао је да је Србија у преговорима са Француском о куповини борбених авиона "рафал", као и да преговара о даљем јачању своје војске западним оружјем.

Нагласио је да Србија остаје на европском путу, као и да је успјела да избалансира своју спољну политику како би омогућила наставак пријатељских односа са историјским савезницима Русијом и Кином.