latinica  ћирилица
09/06/2023 |  17:23 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Јача киша постала аларм за Бањалучане; Мјештани апелују да се ријеши вишегодишњи проблем (ВИДЕО)

Невријеме које је јуче захватило Бањалуку, изазвало је велике проблеме становницима насеља Обилићево, Потока и Старчевице. Бујичне воде поплавиле су поједине гараже у стамбеним зградама, подруме, али и уништиле путну инфраструктуру.
Киша - Фото: РТРС
КишаФото: РТРС

Свака јача киша аларм је за мјештане бањалучких насеља Обилићево и Поток. Бујичне воде, одрони, уништена имовина и путна инфраструктура, кажу, подсјетник су на сценарио из 2014. године.

Предсједник МЗ Мејдан, Обилићево 2, Дарио Чеко, каже дописе Градској управи шаљу годинама.

- Има већ година дана шаљем дописе Градској управи да се овдје стави потпорни зид, који треба да буде само 20 метара ширине, аутоматски би спасили 4,5 кућа, али до данас ништа - истиче Чеко.

Ништа боља ситуација није задесила ни градско насеље Старчевицу, гдје је и вртић био угрожен, као и више од 90 гаража.

Надлежни појашњавају да је највише штете претрпјела путна инфтраструктура, као и стамбени и други објекти.

Из Цивилне заштите Бањалука додају да су имали преко 70 позива.

- Ми смо јутрос имали преко 70 позива грађана, све те пријаве евидентирамо, објединимо, онда се иде у процјену штете. Забранили смо употребу 3 објекта, исељена су 3 домаћинства - рекао је Драгољуб Вукајловић.

Чланови Комисије за стамбено-комуналне послове одржали су сједницу да би размотрили како помоћи грађанима.

- Радно тијело Скупштине донијело је своје закључке да градоначелник што прије формира стручну комисију од одборника, чланова савјета мјесних заједница које је погодила поплава и стручних лица из Градске управе како би смо установили који је то обим и степен штете и да на осову њихових извјештаја градоначелник упути према скупштини захтјев за реалокацију средстава да у што краћем року сазовемо ванредну сједницу - рекао је предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић.

Мјештани погођених насеља апелују, крајње је вријеме да се пронађе излаз из овог вишегодишњег проблема.