latinica  ћирилица
09/06/2023 |  17:34 ⇒ 18:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Стано: Расправа о ЗСО само у оквиру ЕУ дијалога

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је данас да је добродошао сваки конструктиван допринос дијалогу у оквиру којег се разговара о Заједници српских општина, али да се расправа и израда статута може одвијати само у оквиру дијалога уз посредство Европске уније.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Стано је то рекао коментаришући нацрт плана за формирање ЗСО који је представио албански премијер Еди Рама.

Он је навео да је високи представник Жозеп Борељ у сталном контакту са лидерима региона и држава чланица ЕУ, као и да је Европска унија спремна да ускоро буде домаћин састанка о изради нацрта и да је у контакту са обје стране.

Стано је рекао да је позив за прву сједницу о изради нацрта статута ЗСО послат Београду и Приштини за 5. и 6. јун, али да састанак није могао да се одржи због ескалације ситуације на терену.

Умјесто тога, каже он, специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак је боравио у посјети Београду и Приштини, заједно са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром како би разговарао о кључним елементима како би се наставило даље, у складу са Декларацијом високог представника ЕУ.

- Разговори специјалног представника ЕУ Лајчака били су веома тешки, посебно у Приштини. Ова посљедња посета је потврдила да стране и даље имају суштински супротне ставове о многим питањима - навео је Стано.

Додао је да је Лајчак већ информисао Бореља о својим посјетама, те да се високи представник сада консултује са државама чланицама ЕУ.

Он је најавио да ће се разговори наставити у наредним данима са циљем да се постигне договор.

- ЕУ апелује на обје стране да буду конструктивне и спремне на компромисе - изјавио је Стано и нагласио да су потребни позитивни кораци посебно са приштинске стране како би дошло до брзог смиривања ситуације на сјеверу КиМ.

Истакао је да је ЕУ спремна да преузме одлучне мјере које ће утицати на однос са Београдом и Приштином, уколико стране не буду реаговале.