latinica  ћирилица
09/06/2023 |  17:47 ⇒ 17:55 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Украјинска контраофанзива је почела, сви покушаји Кијева пропали

ПредсЈедник Русије Владимир Путин изјавио је да је украјинска контраофанзива почела што потврђује ангажовање стратешких резерви украјинске војске.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Сви покушаји украјинске војске да спроведу контраофанзиву су пропали, али офанзивни потенцијал постоји, истакао је руски предсједник у разговору с новинарима.

Украјинска војска, нагласио је Путин, није остварила постављене циљеве ни на једном дијелу фронта захваљујући храбрости руских војника, доброј организацији снага.

- Може се констатовати да су сви покушаји Кијева да спроведе контраофанзиву доживјели крах, али потенцијал за офанзиву и даље постоји - навео је Путин.

Како је додао, посљедњих дана су Оружане снаге Украјине претрпеле значајне губитке који превазилазе уобичајене цифре.

Он је објаснио да су у офанзивама губици обично три напрема један. То је уобичајено, али у овом случају ти уобичајени показатељи су драстично премашени, рекао је он.

Нећу сада наводити цифре али оне су запањујуће, рекао је Путин.

- Претходна два дана су била изузетно интензивна и ни на једном дијелу фронта противник није имао успјеха - истакао је руски лидер.

Додао је и да војно руководство Русије реално процјењује ситуацију.

- Полазим од тога да војно руководство Русије реално процјењује ситуацију и да ће полазити од те реалности када буду осмишљавали наше активности у предстојећем периоду - рекао је Путин.

За данашњу трагедију одговоран Кијев

Путин је рекао и да је трагедија која се данас догађа у Украјини посљедица онога што се дешавало протеклих година.

Сва одговорност је на Кијеву, истакао је Путин.

- Желим да истакнем да се ова трагедија дешава због догађаја који су се одвијали протеклих година и одговорност за њих у потпуности је на кијевском режиму, који проистекао из државног удара - истакао је руски председник.