latinica  ћирилица
09/06/2023 |  18:08 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

Град на Врбасу све чешће погодна дестинација дивљим животињама (ВИДЕО)

Бањалучани све чешће пријављују појаву дивљих животиња чак и у самом центру. Који је узрок, како ријешити овај проблем и како се понашати у случају сусрета с њима?
Дивље животиње у граду (Фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN/илустрација) -
Дивље животиње у граду (Фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN/илустрација)

Урбана животна средина и дивље животиње нису баш спојиве категорије. Ипак, одређени фактори значајно утичу на све већу појаву ових јединки, које долазе и до самих центара градских средина. Град на Врбасу, нажалост, све чешће им је погодна дестинација.

Гашење некадашњих сеоских домаћинстава која су била главни извор хране, лоша јавна хигијена и велика бројност јединки, само су неки од узрока појаве дивљих животиња које траже своје сигурно станиште.

Поред лисица и куна, на бањалучким цестама нису биле стране ни крупније врсте. Док лисица може да буде главни преносник бјеснила, масивније дивље животиње могу да проузрокују и знатно већу штету, као што су саобраћајне незгоде и несреће.

У случају да се нађете у близини дивље животиње, струка савјетује, не хранити их и позовите надлежно ловачко удружење.

Одговоре смо потражили и у Градској управи. Није баш једноставно када дивљу животињу затекнемо на улицама града, а да притом градска управа не реагује.

Судећи по свему, најбоље рјешење овог све учесталијег проблема јесте виши ниво индидуалне, али и колективне свијести и боља хигијена јавних површина.