latinica  ћирилица
09/06/2023 |  18:24 ⇒ 18:29 | Аутор: СРНА

КФОР: Једнострана одлука Приштине изазвала сукобе

Одлука Приштине да новоизабрани градоначелници четири општине на сјеверу Косова и Метохије силом уђу у општинске зграде није имала сагласност међународне заједнице и изазвала је сукобе, рекао је данас портпарол КФОР-а Андреа Галијани.
Андреа Галијани, портпарол КФОР-а (Фото: Tanjug, DOPISNIŠTVO KIM (HO) -
Андреа Галијани, портпарол КФОР-а (Фото: Tanjug, DOPISNIŠTVO KIM (HO)

- Ова једнострана реакција изазвала је неке сукобе који су ескралирали на нежељен начин. Одмах послије ових сукоба, КФОР је одлучио да распореди трупе да се избјегну други сукоби, попут оних 29. маја, када је стао између страна - рекао је Галијани.

Он је навео да је од 5. јуна већина од 500 људи из турског контигента распоређена и да је у току њихова обука.

Пренио је да је КФОР извршио процјену ситуације и да је закључио да је она крхка, те апеловао да се све стране уздрже од једностраних акција.

- КФОР је ангажован да би обезбиједио сигурно окружење, слободно кретање за све грађане у складу са резолуцијом 1244 Савјета безбједности, подржавајући дијалог уз посредовање ЕУ - рекао је Галијани на конференцији за новинаре у Приштини.

Он је, осврнувши се на протест и сукобе 29. маја, рекао да је протест у Звечану почео мирно али је током дана дошло до насиља.

- Реакцијом војника КФОР избјегнуто је да људи који су умијешани у протест страдају - рекао је Галијани.

Он је навео да су италијански и мађарски војници повријеђени јер је дошло до употребе каменица, импровизованих експлозивних направа и употребе оружја, као и да је полиција КФОР привела двојицу.