latinica  ћирилица
09/06/2023 |  19:18 ⇒ 22:49 | Аутор: РТС

Одржан шести протест "Србија против насиља"

Шести протест "Србија против насиља" одржан је у Београду.
"Србија против насиља" (Фото: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
"Србија против насиља" (Фото: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Како је и најављено, послије окупљања и шетње, учесници протеста су направили прстен око зграде Владе Србије, гдје су оставили поруке.

Испред зграде Владе обратили су се студенти, истичући да је карактер ових протеста ненасилан и позвали окупљене да се мирно разиђу.

- Доносиоци одлука су чули наше захтјеве и захтјеве нашег народа. Уколико не буду испуњени, видимо се сљедеће недјеље на истом мјесту - поручили су студенти.

Захтјеви протеста су моментална смјена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смјену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтијевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтјевима су смјена министра унутрашњих послова Братислава Гашића, шефа Безбједносно-информативне агенције Александра Вулина, усвајање оставке министра просвјете Бранка Ружића.

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.

Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.

Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.

Током петог протеста, прошле суботе, учесници су послије шетње формирали прстен око зграде Предсједништва.