latinica  ћирилица
09/06/2023 |  21:16 ⇒ 10/06/2023 | 08:03 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Црква је увијек за мир и не дијели људе (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у Бечу да је Српска православна црква увијек за мир и да не дијели људе већ се труди да пастирски брине о спасењу душа и живота свих којима су братска љубав и помоћ потребне.
Патријарх Порфирије у Бечу (Фото: СПЦ) -
Патријарх Порфирије у Бечу (Фото: СПЦ)

- Црква је увијек за мир, стално се моли за мир и чини све што може да непријатељство и мржњу међу људима и народима замијене пријатељство и љубав. Црква не дели људе на "своје" и "туђе", "домаће" и "странце" - рекао је српски патријарх.

Он је истакао да симбол мира представља и спомен-црква која ће сутра у Маутхаузену бити освештана и да се радује што ће на освештању бити и чланови огранка фондације "Про оријенте" из Линца, додајући да њихово присуство представља важан показатељ помирења и изградње повјерења.

Патријарх је у свечаном говору, који је у организацији фондације "Про оријенте" одржао у сали Надбискупије у Бечу, истакао да Српска православна црква и у 21. вијеку и даље носи крст свога страдања, превасходно на Косову и Метохији, али и на другим мјестима.

- Из тог разлога наша црква, не само да је више пута упућивала апеле за мир у Украјини и да се за мир у тој пријатељској земљи свакодневно моли, већ покушава да помогне где и колико може - подсјетио је патријарх Порфирије.

Он је навео да су Православну цркву уздрмала велика искушења која су у посљедње вријеме достигла црквени и политички врхунац у несрећним ратним сукобима у Украјини.

- Може се слободно рећи да је рат у Украјини отворио једну дубоку рану на тијелу Православне цркве. СПЦ врло добро познаје сву сложеност и трауме ратних страдања, будући да је и сама поднијела страшна страдања у ратовима који су обиљежили 20. вијек - истакао је патријарх.

Патријарх српски указао на лијеп примјер Његовог преосвештенства епископа аустријско-швајцарског Андреја који брине за православне вјернике из Украјине, којима је Епархија аустријско-швајцарска пружила несебичну помоћ у организовању црквених заједница у Бечу и Риму.

- У црквеном погледу, Свети Архијерејски Сабор СПЦ као канонску и закониту православну цркву у Украјини недвосмислено признаје једино Украјинску православну цркву са Његовим блаженством митрополитом Онуфријем. Овакав став почива на поштовању вјековног канонског поретка Православне цркве - нагласио је патријарх.

Његова светост указао је да Украјинска православна црква трпи голготу и да је чудовишног карактера третман неке цркве као непријатеља због чињенице да су припадници трагично сукобљених страна вјерници једне те исте цркве, саопштено је из Информативне службе Српске православне цркве.

Према његовим ријечима, СПЦ у сукобу у Украјини не преузима на себе прерогативе државе и, сходно томе, не доноси суд у вези са питањима међународног права, него покушава да помири и уједини и допринесе да се рат што прије заврши и ратне ране залијече.

Патријарх је објаснио да СПЦ у том смислу одржава евхаристијску заједницу и са Цариградском патријаршијом и са Московском патријаршијом, молећи се непрестано Цару мира.