latinica  ћирилица
09/06/2023 |  22:22 | Аутор: СРНА

УСКОК покренуо истрагу због кријумчарења странаца

Канцеларија за борбу против организованог криминала и корупције покренула је истрагу против шест хрватских држављана које сумњичи да су прокријумчарили најмање 26 странаца и притом зарадили најмање 15.600 евра.
Мигранти (Фото: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC, илустрација) -
Мигранти (Фото: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC, илустрација)

Тужилаштво и полиција су саопштили да су истрагом обухваћена лица од 22 до 50 година који су пријављени за кријумчарење људи из БиХ у Хрватску у оквиру злочиначког удружења.

Из УСКОК-а су навели да се три лица сумњиче да су са за сада непознатом особом из БиХ договарали да то лице из користољубља, избјегавајући граничну контролу, превози стране држављане, преносе хрватски медији.

Групи су се, према наводима УСКОК-а, придружили остали осумњичени који су од краја марта до средине априла ове године организовали долазак страних држављана на подручје Загреба.

Они су од границе Хрватске и БиХ до Загреба превезли најмање 26 странаца без дозволе боравка у Хрватској, с тим да су од непознате особе из БиХ узимали најмање 600 евра по превезеној особи и тако прибавили најмање 15.600 евра.

Новац су потом међусобно дијелили у складу са својим улогама у злочиначкој организацији, наводе УСКОК и полиција.

Полиција је након довршеног криминалистичког истраживања осумњичене предала притворском надзорнику, док је кривична пријава поднесена УСКОК-у, који је судији истраге загребачког Жупанијског суда предложио одређивање истражног затвора против двоје осумњичених.