latinica  ћирилица
10/06/2023 |  07:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Борис Џонсон дао оставку на мјесто посланика у парламенту

Бивши британски премијер Борис Џонсон повукао се са мјеста члана парламента, због поступка који против њега води парламентарни Одбор за привилегије, у којем се наводи да је Џонсон у мају 2022, када је Британија увела мјере закључавања, позивао госте у башту у Даунинг стрит на својеврсне забаве.
Борис Џонсон (Фото: EPA-EFE/TOLGA AKMEN) -
Борис Џонсон (Фото: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

- Веома је тужно што напуштам парламент, барем за сада. Шачица људи је покушавала да ме истјера, без икаквих доказа који би потврдили своје тврдње, и без одобрења чак ни чланова Конзервативне странке, а камоли ширег бирачког тијела - саопштио је Џонсон.

Парламентарни одбор за привилегије може да препоручи да Џонсон буде суспендован из парламента на више од 10 дана ако би установили да је непромишљено или намјерно довео парламент у заблуду, што би потенцијално могло да изазове изборе за његово мјесто, преноси Ројтерс.

Бивши премијер је рекао да је добио писмо од Комитета за привилегије "у коме је јасно да су одлучни да искористе поступак против мене да ме отјерају из парламента''.

Агенција подсјећа да је Џонсон премијерско мјесто напустио дјелимично и због бијеса у његовој сопственој странци и широм Британије због журки у вријеме затварања због ковида-19, у његовој канцеларији и резиденцији у Даунинг Стриту.

- Већина чланова комитета већ је изразила предрасуде о мојој кривици прије него што су и видјели доказе. У ретроспективи, било је наивно од мене да мислим да би њихови поступци могли бити иоле корисни или поштени - рекао је Џонсон.