latinica  ћирилица
10/06/2023 |  08:42 ⇒ 11:47 | Аутор: РТРС

Додик: Данас се сјећамо наших предака - Срби имају јасну свијест о страдању

Сваки дан у којем се сјећамо наших предака је дан у којем показујемо да знамо ко смо, шта смо, одакле долазимо и куда идемо. Данашњи дан, у којем ћу присуствовати освештању спомен-капеле на гробљу бившег логора Маутхаузен у Аустрији, у којем су сахрањене хиљаде наших предака, дан је када доказујемо да Срби као народ имају јасну свијест о томе, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official) -
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official)

- Наши преци, којима ћемо данас вратити само мали дио дуга, су у оба свјетска рата одвођени у логоре и убијани само зато што су Срби - истакао је Додик на Твитеру.

Нагласио је да је Маутхаузен, један од најозлоглашенијих логора, постао страшно стратиште српског  народа у Великом рату, а своје капије пакла отворио је и за десетине хиљада Срба и у Другом свјетском рату све до ослобађања од стране америчке војске 5. маја 1945. године.

- Размјеру зла на овом мјесту можда најбоље описује да се овај систем концентрационих логора састојао од главног и 49 споредних логора у којима је током Другог свјетског рата страдало 12.800 Срба. У оба свјетска рата на свиреп и звјерски начин у овом логору је страдала око 21.000 наших предака - рекао је Додик.

Додао је да идеја о изградњи спомен-капеле посвећене нашим страдалим прецима постоји скоро 100 година.

- А од почетка њене реализације, 2014. године, материјално и на сваки други начин подржавам изградњу, свјестан да је она, заједно са другим споменицима нашим прецима и њихoвој борби за слободу, свјетионик који ће нам обасјавати пут у будућности јер ћемо захваљујући свему што ова капела представља знати шта је било у прошлости и из тога учити како се понашати у будућности. Република Српска је држава свих Срба, ма гдје они живјели, јер је Република Српска настала на идеји наших славних предака који су пали због слободе и за слободу, уграђујући у нашу душу ову вриједност као градивно ткиво живота сваког Србина - закључио је Додик.

Подсјећамо, предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће освештању спомен-капеле на Војном гробљу у Маутхаузену. Освештању ће присуствовати и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

Спомен-капелу освештаће Његова светост патријарх српски Порфирије.

Освештању Спомен-капеле присуствоваће и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, генерални секретар Фондације Црвеног крста Аустрије Александар Бартоу и бискуп Католичке цркве.

Спомен-капела на Војном гробљу Маутхаузен изграђена је у знак сјећања на српске официре, војнике и цивиле који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца-Аустрија, кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа.