latinica  ћирилица
10/06/2023 |  11:41 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Додик у Маутхаузену: Сјећање на страдање не може нестати (ФОТО)

Сјећање на страдање не може нестати и важно је што на гробљу бившег логора Маутхаузен имамо величанствену спомен-капелу, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, након што је присуствовао освештању спомен-капеле на гробљу бившег логора Маутхаузен у Аустрији.
Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić) -
Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić)

Додао је да идеја о изградњи спомен-капеле посвећене нашим страдалим прецима постоји скоро 100 година.

Освештање спомен-капеле (Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić)

- Ова генерација је имала снагу да обиљежи страдање нашег народа на овом мјесту. Желим да се захвалим и нашим прецима. Сваки дан у којем се сјећамо наших предака је дан у којем показујемо да знамо ко смо, шта смо, одакле долазимо и куда идемо - рекао је Додик.

Велики број грађана у Маутахузену (Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić)

 Нагласио је важност Српске православне цркве.

Спомен-капела (Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić)

- Идентитет нашег народа је везан за Цркву - навео је Додик.

Подсјетио је да је 2014. године када је долазио на ово мјесто био помало постиђен чињеницом да оволики број страдалих Срба нема достојно обиљежје и да је тада прихватио иницијативу о изградњи Спомен-капеле те са министром у Влади Србије Николом Селаковићем водио бригу да се овај објекат заврши.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

- Наставићемо да радимо да се садржај додатно попуни и да се истакну имена страдалих - додао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је српска историја тешка и да је српски народ у два велика рата скоро преполовљен.

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас да је Маутхаузен мјесто распећа и затирања православних Срба чије се завештање и воља испуњавају изградњом Спомен-капеле на Војном гробљу.

Патријарх је у бесједи, након што је освештао Спомен-капелу, истакао да је ово мјесто опомене да се зло које се у Маутхаузену десило прије једног вијека никада и нигдје не понови, мјесто молитве за све страдале, али и мјесто гдје ће се млади нараштаји учвшћивати у православљу.

- Ово је место великог страдања наших предака православних Срба, а и других народа, у првом реду наше браће Италијана, који су са њима заједно тамновали и заједно били покопани на овим ливадама туге у мрачним годинама Првог свјетског рата - рекао је патријарх Порфирије.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић изјавио је након освештања Спомен-капеле Светих српских новомученика на Војничком гробљу у Маутхаузену, на коме је сахрањено хиљаде српских војника и цивила, да је ово први пут након 1918. године да српски страдалници добијају свој споменик у Горњој Аустрији.

Селаковић се посебно се захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику, епископу аустријско швајцарском Андреју, свештенству и Србима који живе у Аустрији што сад постоји, како је рекао, не само камени стуб, него и капела у којој ће се молити садашње и будуће српске генерације.

Додик у Маутхаузену (Фото: РТРС)

Његова светост патријарх српски Порфирије освештао је Спомен-капелу Светих српских новомученика на Војничком гробљу у Маутхаузену на коме је сахрањено хиљаде српских војника и цивила.

Служена је и Света архијерејска литургија.

На Војном гробљу у Маутхаузену освештање Спомен-капеле (Фото: РТРС)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је вијенац на централни споменик на Војном гробљу у Маутхаузену на коме је сахрањено хиљаде српских војника и цивила.

Додик положио вијенац у Маутхаузену (Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić)

Освештању Спомен-капеле и литургији присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковића.

Спомен-капела на Војном гробљу Маутхаузен изграђена је у знак сјећања на српске официре, војнике и цивиле који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца, у Аустрији, кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа.