latinica  ћирилица
10/06/2023 |  12:08 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

У Брчком изложба радова протојереја Војислава Билбије (ВИДЕО)

Након Бањалуке и у Брчком изложба "Бог и човјек", протојереја Војислава Билбије. Поставка је изабрана и постављена у оквиру Видовданских дана, који се током овог мјесеца одржавају, у овом граду на Сави, чији је Видовдан и крсна слава.
Изложба "Бог и човјек" (Фото: dijaspora.gov.rs) -
Изложба "Бог и човјек" (Фото: dijaspora.gov.rs)

Изложбени експонати у Вијећници, привукли су пажњу многих Брчака. Не крију своје задовољство што им се указала прилика да погледају нека дјела Војислава Билбије која су настајала пуних 50 година.

Умјетнико стварање аутора траје од времена када је као стоматолог завршио свој активни радни вијек, и почео да још активније ради у Српској цркви у Амстердаму, гдје га је 2000. године почивши патријарх Павле рукоположио у чин свештеника.

У Брчком је изожено 66 његових иконописа, слика и скулптура. Међу њима и кивоти Св. Анастасије из Студенице и Симеона Мироточивог са Хиландара.

- Направили смо селекцију радова који на равноправан начин приказују све оне технике којима се прота бавио, а то су: сликаство, иконопис, скулптура и многе друге технике на разним материјалима који приказују с једне стране фолклор, а са друге стране оно што је духовно - истиче кустос и дизајнер поставке Марко Билбија.

Након Београда, Берлина, Париза, Луксембурга, Амстердама и Ротердама, изложбу ће у наредном периоду моћи погледати и заинтересовани у још неким градовима Српске, Србије и Грчке.