latinica  ћирилица
10/06/2023 |  12:20 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Обиљежена 31 година од злочина над Србима у Чемерну (ФОТО)

Код Спомен-обиљежја у мјесту Чемерно код Илијаша служен је парастос за 32 српска цивила из овог села које су прије 31 годину на звјерски начин убили припадници такозване Армије БиХ.
Илијаш - Фото: РТРС
ИлијашФото: РТРС

Парастосу су присуствовали изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Бошко Томић, предсједник Републичке организације заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац и помоћник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Небојша Видаковић.

Обиљежена 31 година од злочина над Србима у Чемерну (Фото: РТРС)

Након парастоса код спомен-обиљежја, на мјесту на којем су убијени српски цивили, положени су вијенци и цвијеће.

Илијаш (Фото: РТРС)

Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова и припадници такозване Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња напале су Чемерно у раним јутарњим часовима 10. јуна 1992. године.

Припадници тадашње Територијалне одбране Бреза убили су 32 српска цивила и војника, међу којима је највише било стараца, жена и дјеце, а село су сравнили са земљом.

Чемерно је данас потпуно пусто село у коме нема ниједног Србина повратника.

За овај злочин пред Судом БиХ води се поступак против Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смоле, Сенада, Хариса и Бењамина Сикире, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлије, те Хамдије Спахића који се терете да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно с другим њима познатим лицима, свјесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.