latinica  ћирилица
10/06/2023 |  13:52 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Обиљежена 31 година од формирања Осмог одреда Специјалне бригаде полиције (ФОТО)

У Источном Сарајеву данас је обиљежена 31 година од формирања Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Илиџа МУП-а Републике Српске, кроз који је прошло око 270 припадника од којих је 18 погинуло, а 250 рањено у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Илиџа - годишњица Специјалне јединице полиције МУП Српске - Фото: РТРС
Илиџа - годишњица Специјалне јединице полиције МУП СрпскеФото: РТРС

Обиљежавању је присуствовао министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, који је истакао да је МУП, као једна од првих институција, учествовао у стварању Српске и дао огроман допринос у Одбрамбено-отаџбинском рату и очувању Републике и њеној заштити након рата.

Каран је нагласио да данас поклањају дужну пажњу за 18 припадника Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Илиџа који су положили животе за Републику Српску.

Каран је подсјетио да је 144 припадника Специјалне бригаде полиције положило живот за Републику Српску.

Он је истакао да је дуг и обавеза према свима њима да МУП настави да чува уставни поредак Републике Српске и безбједности и штити животе свих грађана и њихове имовине.

Илиџа - Обиљежавање годишњице Специјалне јединице полиције МУП (Фото: РТРС)

Ратни командант Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Илиџа Бранислав Окука рекао је да је неопходно и даље његовати културу сјећања на дјело које је за собом оставила ова јединица.

Замјеник команданта и предсједник Удружења бораца Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Илиџа Душко Тешић истиче да се данашњим окупљањем одаје почаст погинулим борцима, али се истовремено шаље порука да је било исправно све што су припадници ове јединице урадили за вријеме рата.

Предсједник Борачке организације Републике Српске  Радан Остојић рекао је да је велика заслуга овог одреда и читаве бригаде МУП-а која је дала огромне жртве за стварање Српске.

Некадашњи припадник Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Илиџа Мирослав Филиповић указао је да је неопходно да се поведе више рачуна о статусу породица погинулих бораца, истакавши да и дан данас постоје дјеца погинулих припадника ове јединице која су незапослена.

Парастос за погинуле припаднике Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Илиџа служен је у цркви Светог Василија Острошког на Вељинама, а након тога су положени вијенци на спомен-обиљежје испред Полицијске станице Источно Ново Сарајево.