latinica  ћирилица
10/06/2023 |  16:42 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Стевандић у Маутхаузену: Слава прецима-наук потомцима (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је да је Спомен-капела Светих српских новомученика на Војничком гробљу у Маутхаузену код Линца први споменик који је подигнут српским страдалницима ван српских земаља, а који је подигла српска држава - Република Српска и да неће остати на томе.
Ненад Стевандић у Маутхаузену (Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić) -
Ненад Стевандић у Маутхаузену (Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić)

Стевандић је данас присуствовао освештању Спомен-капеле Светих српских новомученика на Војничком гробљу у Маутхаузену, која је изграђена у знак сјећања на 40.000 српских официра, војника и цивила који су 1918. године доведени из Србије и окружења у заробљенички логор.

Осим Срба у овом логору су били и заробљеници из Русије, Италије и других земаља, а Спомен-капелу је освештао Његова светост патријарх српски Порфирије.

Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić)

- Матхаузен данас. Молитвено окупљени народ. Освештање спомен капеле - написао је Стевандић на Твитеру.

Он је указао да је овдје и у Првом и Другом свјетском рату био логор за Србе и да је у сваком скончало по 8.000 мученика.

- Данас погача и со и дјечији осмјех. Неуништив смо народ. Мало се најежиш па осјетиш благост. Ово је први споменик који је подигнит српским страдалницима ван српских земаља, а који је подигла српска држава - Република Српска. И неће остати на томе. Слава прецима - наук потомцима - нагласио је Стевандић.

Освештању Спомен-капеле и литургији присусвовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић.

Спомен-капела на Војном гробљу Маутхаузен изграђена је у знак сјећања на српске официре, војнике и цивиле који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца, у Аустрији, кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа.