latinica  ћирилица
10/06/2023 |  19:12 ⇒ 19:13 | Аутор: СРНА

Инвазија комараца на истоку Хрватске, у августу се очекује и "тиграсти"

Исток Хрватске је под најездом комараца, а најгора ситуација је у Осјечко-барањској и Вуковарско-сремској жупанији, док се у августу очекује појава "тиграстог" комарца који изазива болест Западног Нила код људи и животиња.
Комарац (Фото: HKG03 20030510 HONG KONG, CHIINA/илустрација) -
Комарац (Фото: HKG03 20030510 HONG KONG, CHIINA/илустрација)

Проблем је настао усљед кише која је посљедњих седмица подигла водостаје ријека, што је допринијело размножавању комараца, пише портал "Индекс".

Из Хрватског завода за јавно здравство рекли су да су, према Закону о заштити становништва од заразних болести, жупаније, општине и градови обавезни да осигурају провођење мјера дезинсекције.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава рекао је да је потребно прогласити елементарну непогоду са жупанијског нивоа, јер се људи не могу нормално кретати, угрожени су здравље, привреда и сви други елементи нормалног живота.

Он је додао да климатски услови често не дозвољавају третирање и извођење поступака сузбијања комараца на подручју града, наводећи да то људима не значи пуно "када се биљежи сто убода у 15 минута".

Директор Ветеринарске станице Вуковар Томислав Шота рекао је да се у августу очекује појава тиграстог комарца, који изазива болест Западног Нила код људи и животиња може довести до врло тешке посљедице.

Професор са Одјељења за биологију Универзитета у Осијеку Бранимир Хакенбергер каже да је овогодишња велика најезда комараца директна посљедица протекле двије релативно сушне године.

Он је навео да јаја појединих врста комараца у сушним условима могу преживјети и неколико година, чак до седам, што овим животињама даје изузетно велик биотички потенцијал, као и способност преживљавања.

"Дошли су комарци из Азије и Африке, они су донијели непознате болести. Комарци би сигурно били проглашени за најопасније животиње на свијету ако би се мјерило према броју смртних случајева које узрокују", упозорио је Хакенбергер.

Промјена климе, како је рекао, узрок је доласка врста комараца из Азије и Африке које су до данас биле непознате у нашим крајевима.

Он је навео да је доласком афричких врста комараца у ове крајеве дошла и дирофиларија, односно паразит назван "срчани црв", који напада срце, плућа и друга ткива паса и мачака, а може се населити и у организам човјека.