latinica  ћирилица
10/06/2023 |  19:43 ⇒ 11/06/2023 | 07:48 | Аутор: РТРС

Обновљена пруга Добој - Шамац биће дио европског жељезничког коридора (ВИДЕО)

Дотрајала и занемарена дионица пруге од Шамца до Добоја требало би да буде ремонтована, што је претпоставка да Република Српска буде дио великог паневропског пројекта жељезничког коридора Пет це који пролази кроз БиХ. Да би возови поново кренули морају се испунити и европски стандарди, повећати брзине, прилагодити законодавство, реформисати жељезница. Пројекат је вриједан око 200 милиона евра, а скоро половина би требало да буду грант средства европских фондова.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Шта значи пруга, добро знају грађани који памте најбоље дане привредног развоја. Због тога најава да би дионица од Добоја до Шамца могла бити дио европског жељезничког коридора улијева наду да ће са пругом, као и некада, стићи развој.

На ремонт чека око 100 килкометара пруге од Добоја до Шамца и дио двоколосијечне пруге од Костајнице до Рјечице, на ентитетској граници са Федерацијом. Циљ је да се инфраструктура модернизује, а брзине са садашњих 50 повећају на 120 километара на час.

- Доњи строј ће се поправити и санирати, затим ће се станични уређаји промијенити, контактна мрежа ће бити нова, затим сигнално- сигурносни уређаји - рекао је Раде Цвијановић, директор Сектора за управљање и регулисање саобраћаја, приступ и развој мреже ЖРС.

Самим тим што смо добили коридор отварају нам се врата и за финансирање путем одређених фондова.

- Процијењена вриједност радова је око 200 милиона евра, од чега 85 милиона су била грант средства а око 120 би било кредитно задужење преко европских банака - истакла је Весна Вожни, из министарства саобраћаја и веза Републике Српске.

Некада друго по величини жељезничко чвориште у бившој Југославији, Добој је замишљен као велики робно-транспортни центар у који би се слијевала роба која путује ка Европи и обрнуто. Заинтересовани су за то и инвеститори.

- Тражили су 100 хектара земље у Добоју, то је огроман простор, предвиђено огромно складиште које би вјероватно прикупљало ту робу која би се кретала у правцу Европе и у правцу доле те руте - каже Ратко Ђуричић, професор на Саобраћајном факултету у Добоју.

- Отварају се многе могућности на нивоу града Добоја и комплетне регије, у смислу отварања нових терминала, олакшаног бржег транспорта роба - истакао је Горан Рајковић, директор Сектора за грађевинске послове у ЖРС.

Потпуни ремонт пруге Добој-Шамац трајаће око двије године. Тек тада биће омогућен несметан проток робе и услуга жељезницом, од југа ка сјеверу Европе и обрнуто.