latinica  ћирилица
10/06/2023 |  19:54 ⇒ 11/06/2023 | 07:50 | Аутор: РТРС

Црне Гора уочи избора - да ли ће се наставити промјене започете избором новог предсједника? (ВИДЕО)

У Црној Гори сутра се одржавају ванредни парламентарни избори, након што је бивши предсједник Мило Ђукановић, у марту, донио одлуку о распуштању црногорске Скупштине. Предизборна кампања, у којој је учествовало петнаест листа кандидата коалиција и странака, трајала је краће, а право гласа има 542.468 пунољетних грађана. Полиција ће прегледати сва бирачка мјеста прије избора због могућих дојава о бомбама.
Црногорска застава - Фото: РТРС
Црногорска заставаФото: РТРС

Сутрашњи избори биће трећи у посљедњих девет мјесеци. Аналитичари предвиђају да ће од петнаест пријављених листа коалиција и странака, у Парламент ући кандидати њих пет-шест. Највећа предност се даје Покрету "Европа сад", недавно регистрованом политичком субјекту, који није имао парламентарни статус. Изборили су позицију предсједника Црне Горе, градоначелника Подгорице.

- Надам се да ћемо брзо формирати Владу, нисмо оптерећени да ли ће УЦГ бити дио извршне власти, врло је важно да постоје принципи по којима ћемо да видимо себе као корективни фактор -каже Горан Даниловић, предсједник "Уједињене Црне Горе",коалиција "Европа сад – Милојко Спајић".

У овој предизборној кампањи доминирале су економске теме, обећаван је већи број радних мјеста, веће плате и пензије, социјална давања.

Да ли ће парламентарни избори показати коначан пад ДПС и Мила Ђукановића. Владао је, тврде аналитичари, захваљујући подјелама, па је дошло вријеме за нове политичке погледе.

- Извјесно је да ће ући четири велике листе, "За будућност Црне Горе", или окрњени ДФ; Демократе и УРА, ДПС, "Европа сад", очекивани раст имају бошњачке партије и албанске странке - каже Снежана Јоница, политички аналитичар из Подгорице.

Познаваоци прилика кажу да су сутрашњи избори шанса да се формира нова Влада, која ће, међу 81 послаником, имати двотрећинску подршку.

- То је потребно Црној Гори, потребно је откључати институције, судство, а могу се откључати двотрећинском већином - наглашава Стеван Катић, из "Демократска Црна Гора"/коалиција "Алекса и Дритан - ХРАБРО се броји".

Андрија Мандић, из Нова српска демократија/коалиција "За будућност Црне Горе", истиче да се не види у опозицији.

- Не видим нашу коалицију у опозицији, ми смо тридесет година били опозиција, и ако би неко требао да добије прилику, а то нисмо добили 2020., када смо побиједили, онда је то наша коалиција - наводи Мандић.

Политички актери тврде да бројни чланови Ђукановићеве ДПС, од губитника, желе постати добитници, мијењајући партијски дрес. Могу ли на тај начин бити дијелом рехабилитовани, чинити будућу власт и са ким, биће познато већ наредне седмице.