latinica  ћирилица
11/06/2023 |  08:15 ⇒ 12:16 | Аутор: РТРС

Грбић: Њемачка признаје све возачке из БиХ; Прилика возачима за радне визе (ВИДЕО)

Било који возач из Бих и Српске, од првог августа може уз возачку дозволу добити радну визу у Њемачкој, рекао је предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт Републике Српске Никола Грбић за наш Јутарњи програм.
Никола Грбић - Фото: РТРС
Никола ГрбићФото: РТРС

- БиХ и Републику Српску, до сада је напустило преко 5.500 профеионалних возача. Било је наговјештаја да ће Њемачка признати све возачке дозволе из БиХ, сада се то и дешава. Ово омогућава да сви возачи из возачку дозволу БиХ, могу добити радну визу и радити у Њемачкој - истиче Грбић.

Додаје, да тренутно нема превозничких фирми у којој неколико камиона не стоји.

- Ми сада немамо ниједну превозничку фирму у којој од пет до 50 камиона не стоји. Тешко се овдје било ко одлучи да остане и вози, првентствено због плате, која је за возаче мизерна. Други узрок су лоши услови, почевши од чекања на границама - каже Грбић.

Истиче да су плате у Европској унији, за профеионалне возаче, од три до четири пута веће, од плата у БиХ и Републици Српској.

- Видимо да све земље ЕУ траже возаче, у Њемачкој плата за професионалног возача је од 4.500 до 5.000 евра.

Грбић је истакао да се плаши како ће БиХ остати без овог кадра, нагласивши да су већ сада већина профеионалних возача, управо пензионери.