latinica  ћирилица
11/06/2023 |  09:22 ⇒ 09:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Тајванска војска подигла борбене авионе због кинеских војних активности

У тајванским ваздухопловним снагама данас је дат сигнал за узбуну након што је детектовано да је 10 кинеских ратних авиона прешло средњу линију изнад Тајванског мореуза, а четири кинеска ратна брода примjећена у патролама у истом подручју, саопштено је из тајванског министарства одбране.
Борбени авион (Фото: EPA-EFE/XINHUA / Wang Zixiao/илустрација) -
Борбени авион (Фото: EPA-EFE/XINHUA / Wang Zixiao/илустрација)

То је други пут за мање од недjељу дана да Тајван саопштава о кинеским војним активностима, након што је у четвртак 37 кинеских борбених авиона ушло у сферу дејствовања тајванске ПВО, а потом се удаљило према западном Пацифику, преноси Ројтерс.

Тајванско министарство одбране је у кратком саопштењу потврдило да је детектовало 24 кинеска борбена авиона међу којима су били и ловци Ј-10, Ј-11, Ј-16 и Су-30, као и као бомбардери Х-6, наводећи да је 10 кинеских војних летjелица прешло средњу линију Тајванског мореуза који раздваја двijе стране и служи као незванична баријера коју Кина не признаје и често је нарушава.

Тајванска војска је подигла своје борбене авионе, покренула ратне бродове и ставила у стање приправности своје копнене ПВО системе.
Кина, која Тајван сматра својом територијом, током протекле три године редовно шаље своје ваздухопловне снаге у мисије надомак острва, не нарушавајући тајвански ваздушни простор, наводи Ројтерс.