latinica  ћирилица
11/06/2023 |  09:44 ⇒ 09:46 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске почиње финансирање нових медицинских средстава

Фонд здравственог осигурања Републике Српске новим Правилником о условима и поступку обезбјеђивања медицинских средстава, који ће бити у примјени од 13. јуна, почиње да финансира нова медицинска средства, попут конвексних дискова за осигуранике са стомом.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Будући да је уз овај правилник усвојен и цјеновник медицинских средстава, Фонд је, анализирајући стање на тржишту, повећао и цијене одређених медицинских средстава, попут пелена за дјецу и одрасле, каиша и врећица за стому, а како осигураници не би морали да додатно издвајају новац за ова медицинска средства, саопштено је из ФЗО.

Све ове измјене настале су, како се наводи, као продукт разговора са представницима удружења пацијената који су указивали Фонду на неопходност проширења листе медицинских средстава, посебно када је ријеч о пацијентима са стомом.

Поред права на диск подлогу, врећица за стому, каиша и појаса за стому, пасте за његу стоме, новим правилником уз одређене медицинске индикације осигураници имају право и на конвексни диск и то десет комада мјесечно на приједлог љекара одговарајуће гране медицине.

За уринарне кесе новим правилником је проширена индикација, па пацијенти са уростомом, такође, сада имају право и на кесе, што раније није био случај.

Будући да су новим Законом о обавезном здравственом осигурању дјеца до 18 година ослобођена плаћања партиципације, овим правилником је повећана и старосна граница за права на ортопедске улошке за дјецу израђене од пјенастог материјала или коже на 18 година, умјесто до 15 како је то раније био случај.

Поред већ постојећих индикација за ортопедске ципеле уврштена је још једна индикација, тачније и корисници Шопарт апарата имају сада право и на ово медицинско средство.

У неким случајевима је прецизније одређено ко од љекара одговарајуће гране медицине предлаже медицинско средство, попут протеза, ортоза, електромоторних инвалидских колица, те код медицинских средства за гастроинтестинални и урогенитални систем, ради лакшег тумачења и остваривања овог права у пракси.

Поред проширења права и индикација за одређена медицинска средства, Фонд је у протеклом периоду настојао да анализира и цијене медицинских средства, будући да је дошло до поскупљења у свим сферама живота, укључујући и медицинска средства, додаје се у саопштењу.

Управо због тога, цјеновником медицинских средстава који је саставни дио поменутог правилника, Фонд је за одређена медицинска средства повећао цијену коју обавезно здравствено осигурање финансира како осигураници не би морали да доплаћују разлику у цијени коју покрива Фонд и колико кошта медицинско средство.

То се, примјера ради, односи на пелене за одрасле и дјецу гдје је цијена повећана са 0,68 КМ на 0,90 КМ, као и за каиш за стому са 17,34 на 20,80 КМ, врећице за стому са 2,81 са 3,40 КМ и друго.

Поред свеобухватне анализе Фонда када је ријеч о цијенама медицинских средстава, посебно оних која спадају у трговачку робу, и осигураници су нам протеклих мјесеци указивали на одрђени раст цијена, те је ово још један примјер сарадње Фонда са осигураниима с циљем унапређења доступности здравствене заштите, додају из ФЗО.

Ово је, како се наводи, само један од подзаконских аката који су припремљени и усвојени, јер је Фонд доношењем новог Закона о обавезном здравственом осигурању имао обавезу да донесе и све нове правилнике којим се дефинишу процедуре и права из здравственог осигурања.

Нови правилници су доступни и на интернет страници ФЗО Српске, а Фонд је кратку информацију о свим новинама у вези медицинских средстава прослиједио и свим здравственим установама.