latinica  ћирилица
11/06/2023 |  10:09 ⇒ 10:10 | Аутор: sputniknews.com

Сакс: САД спријечиле Русију и Украјину да потпишу споразум у марту 2022. године

Русија и Украјина су биле скоро постигле договор у марту прошле године, али су САД спријечиле да се сукоб оконча дипломатским путем, изјавио је амерички економиста Џефри Сакс током Међународног самита за мир у Украјини, који су организовале бројне невладине организације у суботу у Бечу.
Џефри Сакс (Фото: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI) -
Џефри Сакс (Фото: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

- Мир се може постићи преговорима, чак је био скоро постигнут. У марту 2022. скоро смо успјели да постигнемо мир преговорима, одмах након почетка (специјалне војне операције). У марту 2022. владе Украјине и Русије су размијениле документе и договориле споразум уз посредовање владе Турске и незваничним посредовањем тадашњег израелског премијера Нафтали Бенета. Овај споразум је био скоро постигнут и потписан. Медији о томе не пишу, али су Сједињене Државе прекинуле преговоре - истакао је економиста.

Према његовим ријечима, Вашингтон није желио да се сукоб заврши преговорима. Сједињене Државе су, наставио је Сакс, одустале од дипломатије између 2014. и 2021. године, охрабрујући Кијев да не поштује Минске споразуме.

- Преговори су и даље могући. За то је потребно да предсједник Бајден каже да ће НАТО престати да се шири, ако Русија прекине борбе. То ће бити основа мира - сматра економиста.