latinica  ћирилица
11/06/2023 |  11:15 | Аутор: СРНА

На атлетском митингу у Дрвару више од 100 учесника (ФОТО)

На атлетском митингу "Меморијал Дмитар Марчета" у Дрвару данас је учестовало више од стотину такмичара у неколико дисциплина, међу којима је посебну пажњу привукло бацање кугле и диска.
Атлетски митинг - ''Меморијал Дмитар Марчета'' - Фото: РТРС
Атлетски митинг - ''Меморијал Дмитар Марчета''Фото: РТРС

Средњошколци и основци такмичили су се у бацању диска и кугле, атлетским дисциплинама у којима је Марчета постизао значајне спортске успјехе.

Атлетичари су, између осталог, такмичили у тркама на 100, 400 и 800 метара, штафети, као и у скоку удаљ и бацању копља, али организована је и улична трка.

Породици Дмитра Марчете, која је присуствовала митингу, уручена је захвалница, медаља и пехар у знак захвалности за подршку, али и у знак сјећања на легендарног Дмитра, који је био родом из Дрвара.

- Отац би био пресрећан да је могао да доживи ово. Пуно дјеце се окупило, вољели бисмо да ово постане традиција - рекла је за Срну Дмитрова кћерка Милица Марчета.

Она је изразила велику захвалност организатору атлетског митинга Фудбалском клубу "Борац" из Источног Дрвара, али и општини Дрвар.

Атлетски митинг - ''Меморијал Дмитар Марчета''

Из ФК Борац су поручили да је данашње такмичење превазишло сва очекивања, а циљ је да се сваке године окупи све више учисника.

- Спортом се боримо за опстанак наше дјеце на овим просторима, да се окупљамо, тренирамо али и све више дружимо и на тај начин боримо против вршњачког насиља. Ово је почетак великог такмичења за који већ има назнака да буде и на вишем нивоу - рекли су из Управе клуба.

У данашњем такмичењу учествовали су и чланови атлетског клуба "Бањалука", али и ученици Основне школе "Борислав Пекић" из Новог Београда.

Подршку организацији пружила је Полицијска станица из Дрвара, Аматерско-културно умјетничко друштво "Мира Лукач" из Дрвара, као и општине Дрвар и Источни Дрвар.

Осим бројних учесника и породице Дмитра Марчете такмичењу су дали подршку и начелник општине Дрвар Душица Рунић, предсједник Вијећа у општини Дрвар Милош Краљ и шеф конзуларне канеларије Србије у Дрвару Југослав Ђорђевић.

Дмитар Марчета, рођен 1952. године у српском селу Прекаја. Име родног Дрвара пронио је широм свијета, а у знак захвалности општина му је постхумно додијелила признање.

Прослављен је због постигнутих резултата у дисциплини бацања диска, у којој је био дугогодишњи државни рекордер, док га није наслиједио Драган Перић.

Значајне резултате постигао је и у бацању кугле, био је седми на Универзијади 1977. године и вишеструки првак државе. За репрезентацију Југославије наступио је 28 пута, а након активне спортске каријере преузео је улогу тренера у атлетици и кошарци и тако постигао запажене резултате.