latinica  ћирилица
11/06/2023 |  11:26 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Шипово: Невријеме изазвало помор више тона рибе (ФОТО/ВИДЕО)

Киша и јако невријеме јуче су у Шипову изазвали прави помор рибе у рибњацима "Тропик рибарства".
Шипово - помор рибе - Фото: Уступљена фотографија
Шипово - помор рибеФото: Уступљена фотографија

На локацији Воларица извучено је већ 2,6 тона угинуле рибе, а процјена је да ће до краја дана та бројка бити и пет тона.

Падавине су узроковале активирање шумских потока који су нанијели велике количине муља, огранака, као и велике количине земље које су се слиле у ријеку Воларицу.

Материјална штета се процјењује између 60.000 - 75.000 марака, а како се ради о млађи пастрмке просјечне тежине око 80 грама, процјена је да је угинуло око 60 до 70 хиљада комада рибица.

-Тренутне прогнозе кажу да се очекују нове падавине и од тога највише стрепимо. Очекујемо и подршку и институција како би се санирала штета, али и долазак Републичког ветеринарског инспектора. У наредним данима моћи ћемо тачније рећи колика је финансијска штета, али она је заиста велика. Бићемо будни, и надати се да ће нас оваква невремена заобићи - рекао је за РТРС Зоран Тепић, директор "Тропик рибарства".

На остала два рибњака причињена штета није била у већој мјери, али је и тамо било посљедица.

Шипово - помор рибе

У току сутрашњег дана очекује се да ће на терен изаћи републички ветеринарски инспектор, док је надлежни ветеринар на лицу мјеста и сачињава записник.

Шипово - помор рибе

Угинулу рибу ће највјероватније превести на депонију у Мркоњић Град.