latinica  ћирилица
11/06/2023 |  12:05 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Будући кувари из Добоја знање у кухињи потврдили на завршном испиту (ВИДЕО)

Угоститељство "вапи" за радницима, а занатлија из ове области све мање. Ове године, добојска Угоститељска школа испраћа 12 кувара. Знање из клупе будући кувари потврдили су на завршном испиту, у школској кухињи.
Матуранти угоститељства - Фото: РТРС
Матуранти угоститељстваФото: РТРС

Руска салата, јаја у мајонезу, телећи котлет букетијер, свињски медаљони у сосу од печурака, гибаница, само су нека од јела која су припремали за матурски испит. Иако су дошли са предзнањем, занат су избрусили у школској кухињи.

- Доста ствари нисам знао и ту је школа била да ме научи за ове три године - каже један од матураната Угооститељске и трговинске школе Добој.

Топла и хладна предјела ученици су радили током практичне наставе. Праксу су радили и у локалним угоститељским објектима.

Иако угоститељство вапи за радницима, свршени основци нерадо се одлучују за неки од заната који нуди Угоститељска школа.

- Сва занимања која се изучавају у Угоститељској трговинској школи би могла условно колоквјално речено прекосутра већ да нађу посао - истиче директор Угоститељске и трговинске школе Добој Предраг Пашић.

Осим за кувара влада мањи интерес ђака и за занимања пекар, посластичар и конобар. Ове године по 12 ученика биће уписано за занимања посластичар и конобар.