latinica  ћирилица
11/06/2023 |  12:14 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

У Манастиру Житомислић промовисана књига "Тајни живот музеја" (ВИДЕО)

У Манастиру Житомислић промовисана је књига "Тајни живот музеја", ауторке Јелене Којовић Тепић, у издању Музеја савремене умјетности Републике Српске. Ријеч је о књизи која најмлађе уводи у свијет музеја. Одржана је и радионица о музеологији, као посљедњи садржај Просвјетине школе из Мостара, у овој школској години.
Промоција књиге "Тајни живот музеја" - Фото: РТРС
Промоција књиге "Тајни живот музеја"Фото: РТРС

Симболички, кроз богато илостровану књигу, за шта се потрудио Драгослав Малиновић, о раду музеја причају а уједно су и главни ликови - мишеви. Циљ је да музеологија, непресушно поље културе, на што прихватљивији начин стигне до најмлађих.

-Кроз књигу описан рад Музеја савремене умјетности и дио наше колекције, Музеј посветио књигу најмлађој публици, што је јако битно да се култура одлажења у музеј развија код најмлађих - каже Исидора Бањац, кустос Музеја савремене умјетности Републике Српске, Бањалука.

Промоције књиге и радионица са полазницима Просвјетине школе српског језика, историје и умјетности, одржана је на позив братства Манастира Житомислић. Лекцији из музеологије присуствовали су и вршњаци из Дома за незбринуту дјецу из Мостара. Учествовали су у радионици о музеологији.

Музејску поставку Манастира Житомислић, рекао је игуман Данило, најмање посјећују наши људи, чешће школске екскурзије и страни туристи, који понесу истину о континуитету Манастира и српског народа у долини ријеке Неретве.