latinica  ћирилица
11/06/2023 |  13:13 ⇒ 13:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Грађани одали пошту страдалима у ОШ "Владислав Рибникар" (ФОТО)

У ОШ "Владислав Рибникар" данас се обиљежава четрдесет дана од велике трагедије када је ученик те школе убио девет ученика и једног радника обезбеђења.
Обиљежено 40 дана од трагедије у Србији (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Обиљежено 40 дана од трагедије у Србији (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Грађани испред школе палили свеће, остављали цвијеће и плишане играчке

Педесеттрогодишња жена рекла је да је ово велика трагедија за коју не постоје ријечи.

- Мислим да су ово најтежих 40 дана у посљедњој нашој историји, а ових 40 дана не желим да се ником понови, ни у једној земљи на свијету - рекла је она.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Једна старија госпођа је додала да не постоје ријечи утјехе и да послије овога остаје само тишина.

- Тужно, нема ту ријечи утјехе, за овакву трагедију - истиче она.

Основан Савјет за спречавање вршњачког насиља

Влада Србије је након трагедије у школи "Владислав Рибникар" основала и Савјет за спречавање вршњачког насиља, који ће у наредном периоду рад усмjерити ка још ефикаснијој превенцији, едукацији и спречавању вршњачког насиља, саопштило је раније Министарство за бригу о породици и демографију.

В.д. министра просвјете у Влади Србије и министар без портфеља задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић рекао је раније да је већ 95 одсто школског наставно-научног програма завршено, као и да је због тога донијета одлука Владе да школска година буде завршена 6. јунам, јер и сам закон предвиђа одступање од 5 процената.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Милићевић је додао и да је након доношења одлуке Владе Србије просљеђено упутство свим основним и средњим школама како наставници треба да се понашају када је ријеч о закључивању оцијена до 20. јуна.

Он је додао да је одлука Владе да се започне реконструкција школе, да један дио буде меморијални центар и у зависности од тога колико буде трајала реконструкција тражиће се модалитети како ученици могу на адекватан начин да наставе школовање.

Савјет родитеља тражи објашњења

Савјет родитеља раније је тражио да се реконструише догађај родитељима, као и да се објасни како тече истрага, али и да им се стручно објасни шта ће бити са дјечаком и у ком статусу су његови родитељи.

Један од захтјева је и да тим психолога и психијатара редовно ради са дјецом VII-2 без учешћа школског педагога и психолога ради обезбјеђивања непристрасности, као и да се пружи комплетна подршка наставном кадру.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Предсједник Савјета родитеља Игор Ђорђевић, рекао је раније да су разговори са Владом Србије били добри и да је дио захтјева испуњен, док се на поједним захтјевима ради.

Само дан након трагедије у Београду, догодила се трагедија и у околини Младеновца, а у уторак ће бити обиљежено четрдесет дана од те друге велике трагедије која је погодила Србију.

У уторак грађани ће током цијелог дана моћи да одају пошту жртвама у селу Дубона код Младеновца, на мјесту страдања, а у 09.30 часова у Малом Орашју биће служен парастос на мјесту страдања.