latinica  ћирилица
11/06/2023 |  13:32 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Отказана сједница због непојављивања градоначелника; Станивуковић: Није обезбијеђен кворум за рад

Ванредна сједница Скупштине града Бањалука на којој је требало бити ријечи о поплавама које су у протеклим данима задесиле приградска и градска насеља није одржана, јер није било кворума и одборника ПДП-а, док се градоначелник Драшко Станивуковић тренутно налази у Будви, изјавио је предсједник градске Скупштине Љубо Нинковић.
Ванредна сједница Скупштине града - Фото: РТРС
Ванредна сједница Скупштине градаФото: РТРС

Нинковић је истакао да је скупштинска већина на ванредном засједању жељела да донесе закључке и понуди рјешења којима би се пружила подршка и помоћ насељима у којима је настала штета због обилних падавина.

- Циљ нам је био да људски разговарамо о свему овоме и заједно са Градском управом помогнемо овим људима. Требали смо формирати комисију која би изашла на терен и процијенила штету, те се предложила релокација средстава за обештећење - рекао је Нинковић.

Према његовим ријечима, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и неки чланови Штаба за ванредне ситуације се налазе у Будви на радничким играма, што је у оваквој ситуацији јако неодговорно.

- Позивам градоначелника да се врати у Бањалуку и да што прије почнемо са рјешавањем овога проблема - рекао је Нинковић.

Станивуковић је одговорио на данашња збивања, написавши на свом Твитер налогу да је данас још једном показано да су лични и политички интереси испред интереса грађана.

Са друге стране, да је данашње ванредно и изненадно засједање Скупштине града Бањалука са дневним редом на тему поплава, у најмању руку, "трагична након чак 80 дана избјегавања рада и недоласка на посао и примања високих накнада", поручили су народни посланици Мирна Савић-Бањац и Небојша Дринић на данашњој конференцији за медије.

- Ја сам као народни посланик била на терену и увјерила се да систем у потпуности функционише и то је систем који је управо градоначелник Станивуковић успоставио - наводи Савић Бањац.

Фото: Уступљена фотографија

Током обилних падавина, проблем са бујичним водама и поплавама имало је неколико бањалучких насеља.

Старчевица

Предсједник Савјета мјесне заједнице Старчевица Драгомир Ђукић навео је да су у појединим улицама у насељу оштећене путне инфраструктуре, те да је у протеклим данима поплављено 20 гаража, те неколико стамбених објеката. Он је рекао да је Мјесна заједница слала дописе Градској управи о неопходности чишћења уличних канала.

Пријечани

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Давид Понорац каже да бујичне воде у овом насељу у протекле двије године праве велике проблеме, као и да се канали нису дуго пречишћавали.

- Немамо ријешену канализациону, сливну и фекалну мрежу и главну саобраћајницу. Имали смо и превише стрпљења и сматрамо да сви грађани морају имати нормалне услове за живот - додао је Понорац.

Обилићево

Предсједник Савјета мјесне заједнице Обилићево један Оливер Гачић рекао је да свака јача киша у овом насељу изазове поплаву.

Гачић је подсјетио да градска администрација стално потенцира да средстава у градском буџету има довољно, али и да се озбиљни проблеми никако не рјешавају.

- Нама је Тузланска улица највећи проблем. Да су се прочистили канали, умањила би се штета сигурно за 30 одсто - поручио је Ђукић.

Цивилна заштита

Републичка управа цивилне заштите позвала је све службе цивилне заштите градова и општина да предузму све превентивне мјере заштите од бујичних поплава због прогнозиране неповољне хидролошке ситуација у свим дијеловима Српске у наредним данима.