latinica  ћирилица
11/06/2023 |  14:22 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

У Ристића гају обиљежена 31 година од почетка пробоја "Коридора живота" (ВИДЕО)

У Ристића гају у добојском насељу Опсине данас је обиљежена 31 година од почетка пробоја коридора којим је прекинута 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада око милион и по Срба у западном дијелу Републике Српске и Републици Српској Крајини.
Обиљежавање у Ристића гају - Фото: СРНА
Обиљежавање у Ристића гајуФото: СРНА

Код споменика са 445 имена погинулих српских бораца са подручја Крњина служен је парастос, а вијенце су положили представници породица погинулих, бивши командант Крњинске бригаде Мико Шкорић, замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић, посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић и Обрен Петровић.

Вијенце су положили и делегација Полицијске управе Добој, града Добоја, као и представници организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата из Добоја и Станара, те политичке партије.

Некадашњи командант Крњинске бригаде Мико Шкорић подсјетио је да су се 8. јуна 1992. године на овом простору догодиле прве битке са припадницима Хрватске војске и ХВО-а, који су продрли у добојска насеља у намјери да се споје са јединицама тзв. Армије БиХ из правца Зенице.

Шкорић је навео да су тиме намјеравали да у обруч ставе српско становништво са циљем да га униште, али да је то спријечено.

Он је истакао да непријатељу није дозвољено да укине тада једини везу са Србијом, а као непосредни мотив за операцију "Коридор живота" навео је смрт 12 беба у породилишту у Бањалуци због недостатка кисеоника и немогућности његове доставе усљед копнено-ваздушне блокаде УН.

Некадашњи припадник Крњинске бригаде и учесник борбе за коридор Жарко Васић рекао је да су му у биткама за ослобађање ових крајева погинули син, брат, зет и три рођака, и да му обиљежавање годишњица почетка пробоја много значи.

Учесник ове операције Душан Ђекановић присјетио се да су биле борбе на живот или смрт и да је пробој коридора био једини избор.

Драги Милановићу из Велике Буковице, коме је на Плехану погинуо син оставивши иза себе супругу и дијете, рекао је сваке године посјећује ово мјесто како би сачували сјећање на њега и друге борце који су погинули у стварању Републике Српске.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић рекао је да је Ристића гај међу важнијим мјестима у новијој историји Срба Републике Српске са којег су прије 31. годину храбри Крњинци, у садејству са Требавцима, Вучјачанима, Озренцима, Крајишницима и припадницима полиције, кренули у одлучујућу битку с правом названом Коридор живота.

Помену су данас присуствовали посланици у Народној скупштини Републике Српске Срђан Тодоровић и Данијел Јошић.

Вијенцу су положени и код споменика погинулим борцима у Другом свјетском рату.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна 1992. године на подручју Посавине, а извеле су је снаге Првог Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине под командом генерала Момира Талића.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске, у операцији "Коридор 92" погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

Директан повод за ову војну акцију, која је најсвјетлији и најхуманији ратни подвиг Војске Републике Српске, била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.